Objavljeno

BonBon prekršio zakon seksističkom reklamom

Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova danas se službeno očitovao o upitu Centra za građanske inicijative Poreč vezanom uz najnovije BonBonove reklame za Deezer uslugu.

Kako je objavljeno na Facebook stranici Seksizam naš svagdašnji, iz Ureda Pravobraniteljice smatraju da poruka reklamne verzije namijenjene ženama (a posredno i muškarcima) nije u skladu sa zakonskim odredbama o prikazivanju žena i muškaraca u reklamama (oglasima), odnosno medijskim sadržajima (čl. 16.st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova, čl. 20.st.8. Zakona o medijima).

U verziji reklame namijenjene ženama imamo priliku vidjeti ženu koja koristeći Deezer aplikaciju sluša glazbu i trči po gradu, dok za njom zvižde i zavodnički se osmjehuju građevinski radnici. Ona je pritom, naravno, oduševljena, jer na trčanje odlazi samo kako bi mogla postati seksulizirani objekt požude. U pozadini reklame čujemo ženski glas koji govori „Pusti si opaku stvar dok pripremaš tijelo za more i osjećat ćeš se kao da imaš najduže noge na svijetu za kojima zvižde građevinski radnici, zgodni građevinski radnici“.

https://www.youtube.com/watch?v=vO4vT7JHKBk

“Naime, u reklami se promovira društveno neprihvatljivo ponašanje uznemiravanja žena u javnom prostoru kao društveno prihvatljivo, budući da reklama sugerira da ga žene očekuju ili žele. Iako ne poričemo da postoje žene koje dobacivanja ili zviždanja (zgodnih) građevinskih radnika ili bilo koga drugoga na ulici smatraju komplimentom, činjenica koju pokazuju istraživanja je da najveća većina žena takvo ponašanje smatra neprihvatljivim, neugodnim i nepoželjnim. O tome svjedoče brojna istraživanja i inicijative diljem svijeta, a upućujemo na veće istraživanje koje je 2012. proveo Hollaback!Hrvatska pokret posvećen iskorjenjivanju uličnog uznemiravanja. Njihovo je istraživanje pokazalo da je 99% žena doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja u javnom prostoru od strane nepoznatih osoba, a da je 50% njih takvo iskustvo imalo do svoje 18. godine. Na pitanje kako ste se pritom osjećale, uz mogućnost zaokruživanja većeg broja osjećaja, najveći postotak žena zaokružio je negativne emocije: 57% odgovorilo je bijesno, 46% ljutito, 36% bespomoćno, 36% povrijeđeno, 33% uplašeno, 29% zbunjeno, 29% krivo/posramljeno, 17% tužno. Na pitanje kako ste reagirale, većina je prešla preko ceste i promijenila smjer, izbjegavala te dijelove grada, pravila se da telefonira, izbjegavala biti sama i sl. Dakle, osim što se žene osjećaju neugodno, takvo ponašanje im ograničava i slobodno kretanje u javnom prostoru.

Stoga utvrđujemo da se u navedenoj reklami koriste spolni stereotipi (o isključivo muškarcima građevinskim radnicima koji ženama dobacuju kao isključivo „najdužim nogama na svijetu“, o isključivo ženama koje nastoje ili trebaju pripremiti tijelo za plažu), da se žena prikazuje kao seksualni objekt koji mami zvižduke, te da se promovira neželjeno i ženama neugodno ponašanje u javnom prostoru u kojem bi svima trebalo biti osigurano pravo na slobodno kretanje bez uznemiravanja temeljem spola ili bilo koje druge osnove.

Treba istaknuti da ulično uznemiravanje, koje uključuje dobacivanja, vulgarne geste, seksualno eksplicitne komentare o izgledu, zviždanje te teže oblike kao što su pipkanja, dodirivanja, hvatanja i fizički nasrtaji, ne predstavlja komplimente, već oblik rodno uvjetovanog nasilja.

U skladu s navedenim, sukladno svojim ovlastima, Pravobraniteljica će uputiti upozorenje i preporuku Hrvatskom Telekomu kao osnivaču i pokretaču bonbon mobilne mreže.” stoji u odgovoru Pravobraniteljice.


Povezano