Objavljeno

Novinarke u sve većoj mjeri izložene online prijetnjama

Novinarke i blogerice su u sve većoj mjeri izložene napadima na internetu, uključujući i prijetnje smrću, silovanjem i drugim oblicima nasilja, navodi Dunja Mijatović, predstavnica za medijske slobode Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE).

Iako su i novinari izloženi govoru mržnje i online napadima, Mijatović navodi rezultate istraživanja koji pokazuju da su novinarke pod nerazmjerno većim brojem rodno utemeljenih prijetnji i uznemiravanja na internetu.

“Koliko ponižavajućih komentara, kritika, čak i prijetnji može netko podnijeti prije nego li postane previše?”, pita Mijatović.

Govori o iskustvima novinarke čiji je telefonski broj bio stavljen na seks dating stranicu, čiji su email i ostali računi bili hakirani, dobivala je prijetnje smrću preko Skypea, stranica za koju je radila bila je hakirana, a u javnost je pušten seks video uradak koji je implicirao njezino sudjelovanje.

Ovo je samo jedan od slučajeva, koji Irina Boková, glavna tajnica UNESCO-a, opisuje kao dvostruki napad: napad na novinarku i napad na ženu.

Mijatović nadalje ističe kako takvi napadi utječu na život novinarki i njihovih obitelji, no potiču nas i da razmislimo o slobodi medija i društva u cjelini.

Ona stoga poziva vlade, koje su dužne zaštiti novinare/ke, da posvete pažnju i rodnoj diskriminaciji. Mora se osigurati spoznaja važnosti tih problema, smatra Mijatović, te raditi na istraživanju i uklanjanju takvih online prijetnji. [M.P.] TheGuardian


Povezano