Objavljeno

Zagreb Pride i TransAid pred UN-om najavili zagovaranje progresivnog zakona o rodnom identitetu

Od 14. rujna do 2. listopada održava se 30. regularna sesija Vijeća za ljudska prava UN-a  u Ženevi, na kojoj je, 25. rujna, razmotreno i hrvatsko nacionalno izvješće u okviru Univerzalnog periodičnog pregleda stanja ljudskih prava.

Vijeću se ispred  Allied Rainbow Communities International obratio Jelena Poštić, a njegov govor prenosimo u cijelosti.

Moje ime je Jelena Poštić i obraćam vam se nakon dogovora sa Zagreb Prideom i Trans Aidom. Kao trans* identificirana osoba u hrvatskom društvu, pripadam skupini ljudi koja je često isključena i marginalizirana te im se i dalje ne priznaju temeljna ljudska prava.

Priznajemo da je napredak na polju zaštite prava lezbijki, homoseksualnih i biseksualnih osoba ostvaren, no ističemo da pitanja rodnog identiteta ostaju zanemarena. Ne postoji adekvatna legislative koja omogućuje pravno priznavanje roda.

Pravilnik o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu, usvojen je 2014., no tijelo zaduženo za implementaciju (Nacionalno zdravstveno vijeće) i dalje odbacuje ili se oglušuje o zahtjeve za promjenom rodnog markera. Željeli/e bismo istaknuti da je ovaj Pravilnik neučinkovit te da krši ljudska prava trans* osoba.

Pozivamo hrvatsku vladu da u najkraćem roku osigura ispoštivanje prava na rodni identitet i pravo na tjelesnu autonomije te poštovanje dostojanstva i pristup pravima za trans* osobe u Hrvatskoj. U skladu s promjenama u nekim europskim zemljama i širom svijeta, zagovarat ćemo da se pravo na samoodređenje i samoizražavanje uvrsti u legislativu kao najučinkovitije rješenje kojim se može osigurati poštivanje prava trans* osoba.

Pozivamo hrvatsku vladu da primjeni preporuke Sjedinjenih Američkih Država, kako bi osnažila zaštitu ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, u skladu s hrvatskim međunarodnim obvezama kao i domaćom legislativom. Uz to, naglašavamo osobitu važnost bliske suradnje s LGBTIQ organizacijama i organizacijama za ljudska prava u Hrvatskoj, pri radu na unaprjeđenju naših prava.

Govor Jelene Poštić nalazi se na 30:45 minuti videa.


Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano