Objavljeno

Zagreb Pride predao tužbu Ustavnom sudu za zaštitu slobode govora

Borba za slobodu govora LGBTIQ osoba u Hrvatskoj se nastavlja. Zagreb Pride jučer je Ustavnom sudu predao tužbu radi zaštite prava na slobodu izražavanja.

“Pravo na slobodu izražavanja misli ograničio je Općinski sud u Zagrebu, kao i Županijski sud u Osijeku, koji su nas kaznili s 30,000 kuna, plus kamate, zbog teksta koji je pratio uvrštavanje Karoline Vidović Krišto na listu ‘Homofobkinje godine 2013.’ . 

Ti su sudovi, smatramo i obrazlažemo u svojoj ustavnoj tužbi, u potpunosti  i svjesno odbacili demokratsku praksu da se zaštita koju pruža jamstvo slobode izražavanja ‘odnosi ne samo na informacije i ideje koje su blagonaklono prihvaćene ili su smatrane neuvredljivim ili koje su indiferentno prihvaćene već i na one koje vrijeđaju, šokiraju ili  uznemiruju’ s obzirom da su to ‘zahtjevi pluralizma, tolerancije i širokoumlja bez kojih nema  demokratskog društva’.”

Ustavnom je sudu stoga predana tužba protiv tih presuda te je zatražena zaštita prava svih građanki i građana na slobodno izražavanje u Hrvatskoj jer je slobodno izražavanje misli sam temelj demokratskog političkog uređenja.

Zagrab Pride ovim se povodom svima zahvalio i na donacijama koje su im omogućile da nastave svoju borbu. “Do sada su to učinile 172 osobe  koje su nam uplatile sveukupno 17 929,96 kuna. Uplate smo primali/e na žiro račun i preko online kampanje Indiegogo koja još traje.”

“Novac kojim ste nas podržale/i iskoristile/i smo kako bi platile/i dio iznosa kazne od 41,018.91 kuna i to samo zato što smo javno izrekle/i svoje mišljenje, svoj vrijednosni sud i ukazale/i na homofobiju na programu javne televizije. Naša je glavna obaveza, naša je dužnost ukazivati na sve oblike homofobije, bifobije i transfobije. To ćemo nastaviti i dalje, iskreno, javno i politički – bez ikakvog suzdržavanja”, ističe Zagreb Pride.


Povezano