Objavljeno

Zadranka Irena Šaran postala nova domarica u Planinarskom domu na Paklenici

Foto: Planinarski dom "Paklenica"

„Prešišala“ je četiri muška kandidata i pobijedila – Zadranka Irena Šaran bila je jedina žena na natječaju za domara koji će iduće četiri godine živjeti u osami Planinarskog doma na Paklenici i brinuti o cijelom kompleksu 24 sata dnevno, 365 dana u godini, prenosi Zadarski.hr.

Od Planinarskog doma, u kojem će živjeti i raditi Irena koja sa sobom vodi i 18-mjesečnog sina, najbliža cesta udaljena je više od kilometra.

Irena za ovaj posao neće dobivati plaću. Zadarsko Planinarsko društvo „Paklenica“ raspisuje natječaj za domara, ali ne daje plaću već domar sâm sebi priskrbljuje sredstva prema svojim sposobnostima.

“Posao je zaista specifičan. Osim što u Domu treba biti 365 dana u godini i brinuti o svemu, domar treba sebi osigurati plaću tako što će zapravo zarađivati kao ugostitelj, jer u Dom ljudi dolaze na okrjepu i spavanje. Ako osoba koja je domar kuha, prodaje piće i ima druge ideje kako zaraditi novac, apsolutno sva zarada je njegova ili njezina,” kaže predsjednik PD Paklenica Domagoj Diklić, dodajući da se na natječaj javilo pet kandidata i Irena Šaran je bila jedina žena, no da je bila „apsolutno najbolji izbor“.

Zašto se 32-godišnja Zadranka odlučila na takav život iduće četiri godine, koliko će joj trajati „mandat“?

“Ja sam ovu priliku ‘vrebala’, čekala, nadala joj se. To je posao mojih snova, planina je moj život. Prvi put sam na planinu pošla sa tatom, to je bilo 1996. godine, i s njim sam došla na vrh Dinare, na najviši vrh u Hrvatskoj. Bilo je čarobno i tu se dogodila ljubav prema planini. Ali pravi ‘okidač’ bio je 2012., pridružila sam se zadarskim speleolozima i otkrila da planina nije lijepa samo gore, nego i ispod. Moja fascinacija je velika, posao koji sam dobila na Paklenici smatram ispunjenjem svojih snova i potpuno ću mu se posvetiti,” rekla je Irena.  

Već ovog tjedna počela se pakirati jer uskoro odlazi u Dom. Tamo je još uvijek Dalibor Bračić koji je bio domar posljednje četiri godine. Ne smije se dogoditi da Dom bude prazan, tamo gosti neočekivano dolaze u svako doba dana i noći kroz cijelu godinu, potrebno ih je dočekati, voditi brigu o čistoći Doma i stanju cijelog objekta, obavljati sitne popravke, sve održavati i kontrolirati.  Posjetiteljima su na raspolaganju kuhinja, blagovaonica i sanitarni čvor, Dom ima električnu energiju i tekuću vodu. Bilo kakve popravke plaća PD Paklenica, no za red u sobama, kojih ima četiri, odgovoran je domar.

“Svjesna sam da će iduće četiri godine Dom na Paklenici doslovno biti moj dom 365 dana u godini. Ne bojim se ničega, zapravo ne znam čega bi se čovjek mogao bojati u NP Paklenica. Moj sin će dobro očvrsnuti”, nasmijala se Irena, naglašavajući da će njen suprug dolaziti i pomagati joj kada bude potrebno.

“Meni posao, njemu izlet,”zaključila je 32-godišnja Zadranka, prva domarica u povijesti Planinarskog doma na Paklenici.


Povezano