16.03.1799.

Anna Atkins – prva fotografkinja i veliko plavetnilo njezinih biljaka

Anna Atkins bila je engleska botaničarka i, prema mnogima, prva fotografkinja, odnosno prva žena koja je objavila knjigu fotograma. Također se smatra prvom osobom koja je koristila proces cijanotipije u svom umjetničkom djelovanju.

Rođena je 16. ožujka 1799. u Kentu u Engleskoj. Kako joj je majka umrla zbog komplikacija prilikom poroda, razvila je duboku povezanost s ocem koji joj je kasnije omogućio akademsko obrazovanje. Usprkos vremenskom razbolju kada su žene pri samoj zamisli o stvaranju nečeg novog bile izgurane i ušutkane, John George Children podržavao je kćerkin interes za botaniku.

Iako gotovo nezapažena tijekom života, u desetak godina sredinom 19. stoljeća stvorila je najmanje 10 000 radova, a to je odlučila ukoričiti vjerojatno iz osobne potrebe za dijeljenjem fotografija, onog osjećaja koji danas dobro poznaju i prodaju milijuni korisnika društvenih mreža, kako tvrdi Joanna Moorhead.

Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions (1843) naslov je Annine knjige fotograma. Kada su je povjesničari otkrili, već je bila sredina 1970-ih; dakle, prošlo je više od stoljeća nakon smrti Anne Atkins do otkrića važnosti njezinih radova.

Proces cijanotipije otkrio je Sir John Herschel 1842. godine (tzv. blueprint), a Anna i njezin otac o tom su načinu razvijanja fotografije doznali na predavanju Williama Henryja Foxa Talbota. Neki tvrde kako titula prve fotografkinje ipak pripada Talbotovoj supruzi Constance, ali kako nisu sačuvane kamerom snimljene fotografije nijedne od dviju žena, začetnicu ne možemo sa sigurnošću potvrditi.

Za stvaranje otisaka (biljaka, u njezinom slučaju) bilo je potrebno kistom postaviti objekte izravno na površinu materijala osjetljivog na svjetlost te ih tako izlagati dovoljnoj količini sunčeve svjetlosti. Kasnije bi se papir mogao namočiti u vodi, ali slika bi ostala neizbrisana. Ono što daje posebnu umjetničku važnost njezinim fotogramima jest ne samo precizna preslika najsitnijih detalja biljaka u bež boji, već izrazita plava boja pozadine dobivena utjecajem svjetlosti. Pored svake biljke sitnim je, urednim i preciznim rukopisom napisala imena biljaka na latinskom jeziku. Zahvaljujući korištenju kvalitetnog papira i razvijanju svog umjetničkog izričaja gotovo do savršenstva, Annini fotogrami su ostali u izvrsno očuvanom stanju sve do danas, a proces cijanotipije neki umjetnici još uvijek koriste.

Atkins je surađivala s Anne Dixon tijekom 1850-ih te su zajedno napravile najmanje tri albuma fotograma. Svoj herbarij Atkins je donirala British Museumu 1865. godine, a umrla je 1871. Kopije njezinih fotograma danas se čuvaju u raznim umjetničkim institucijama u svijetu. Korisno je znati kako je The New York Public Library objavila Annine radove online i tako nam priuštila mogućnost uživanja u njezinoj estetici.


Povezano