Objavljeno

Za žene u Hrvatskoj besplatan rad od prosinca

Nije tajna da su muškarci na radnom mjestu plaćeni više od žena. O tom se problemu počelo toliko intenzivno govoriti da je 14. travnja proglašen ‘Danom jednakih plaća’, no jaz je i dalje ustrajan. Koristeći se podacima EU-a, kao i nizom studija, Expert Market vizualizirao je ove nejednakosti diljem Europe.

Služeći se podacima o prosječnoj plaći žena i muškaraca u svakoj zemlji, izračunali su kada žene u pojedinoj zemlji počinju raditi besplatno.

Generalno govoreći žene diljem Europe zarađuju gotovo 17% manje od muškaraca, no pojedinačni podaci govore i o velikoj razlici između zemalja koje bilježe najmanji i najveći jaz. Dok žene u Bosni i Hercegovini zarađuju čak 46% manje od muškaraca, samo nešto sjevernije, u Sloveniji, koja bilježi najmanji jaz u Europi, razlika je 3,20%.

Podaci otkrivaju da razlike u plaći postoje u svim zemljama u Europi, a posljednja istraživanja govore da rodni jaz u plaćama neće biti zatovren do 2069.

Od ukupno 40 zemalja, Hrvatska zauzima relativno viskoko šesto mjesto s razlikom u plaćama od 7,40%, nešto većom od one u Italiji, a žene u obje zemlje besplatno počinju raditi 3. prosinca.

Besplatan rad već su otpočele žene u Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Gruziji, Estoniji, Bjelorusiji, Austriji, Češkoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj, Španjolskoj, Finskoj, Makedoniji i Albaniji. [Ž.V.]


Povezano