Objavljeno

Četvrtina Europljana/ki smatra da se žrtvu može kriviti za seksualno nasilje

Ured za statistiku Europske unije objavio je prošlog tjedna, u kontekstu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, zabrinjavajuće podatke, prema kojima jedan od četiri Europljanina/ke (27%) smatra da se silovanje u nekim okolnostima može opravdati, osobito u slučaju kada je žrtva pod utjecajem droga i/li alkohola te izazovno odjevena.

Statistički podaci otkrivaju i da je jedna od tri žene u EU pretrpjela fizičko i/ili seksualno nasilje prije petnaeste godine te da jedna od pet osoba smatra kako su za rodno uvjetovano nasilje kojem su izložene krive same žrtve.

Otkriveno je također da stavovi vezani za pristanak na spolni odnos variraju ovisno o zemlji članici, a ukupno 22% osoba smatra da žene često izmišljaju ili pretjeruju kada nekoga optuže za silovanje ili zlostavljanje. Ovi su stavovi rašireni primjerice u Cipru, Malti, Litvi, Rumunjskoj i Mađarskoj, dok u Švedskoj oni čine 8% populacije.

Podaci nadalje otkrivaju da se zlostavljanje često neprijavljuje, pa se tako samo 12% žrtava obratilo policiji. Većina anketiranih (96%) partnersko nasilje i nasilje u obitelji smatra neprihvatljivim, no 12% misli da se ne treba uvijek zakonski kažnjavati.

Istraživanje koje je Eurobarometar proveo u lipnju pokazuje kako u Hrvatskoj čak 37% muškaraca i žena smatra kako je silovanje opravdano u nekim situacijama.

Ukoliko je osoba nosila ‘provokativnu odjeću’, čak 16% ispitanika/ca smatra da je silovanje opravdano, a njih 19% smatra da je opravdano i u slučajevima kada je osoba pod utjecajem droge ili alkohola. Ukoliko je osoba prije silovanja ‘flertala’ s počiniteljem/icom silovanje opravdava čak 15% ispitanika/ca, dok 9% smatra da je silovanje opravdano u slučajevima kada osoba nije jasno rekla ‘ne’ i fizički se obranila od napada. Također, 6% smatra kako je silovanje opravdano ukoliko osoba ima nekoliko seksualnih partnera, a 11% vjeruje kako je silovanje opravdano ako osoba svojevoljno odlazi kući s počiniteljem/icom. 

Devet povjerenika EU-a zajedničkom se izjavom povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama obvezalo da će podizati svijest o ovom problemu, a povjerenica za pravosuđe Vera Jourova kazala je kako će 10 milijuna eura lokalnim NGO-ima u svrhu prevencije rodno uvjetovanog nasilja i podrške žrtvama te osvještavanja javnosti, ali i stručnjaka s kojima žrtve dolaze u kontakt poput policijskih službenika/ca, učitelja/ica, liječnika/ca i sudstva.

Drago nam je što se izjava u mnogočemu podudara sa zaključcima iznesenim na konferenciji ‘Femicid Watch’ održanoj u Zagrebu, Naime, kao zaključke konferencije Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova istaknula je hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije, provedbu edukacija za pripadnike/ce državnog odvjetništva, policije i sudstva, jačanje suradnje s OCD-ima, demonstriranje nulte tolerancije prema nasilju nad ženama, prepoznavanje nasilja kao kočnice u razvoju hrvatskog društva, nužnost prepoznavanja rodne uvjetovanosti nasilja te uvođenje rodno osviještene statistike.

„Diljem svijeta, žene i djevojke u vlastitim su domovima izložene nasilju, seksualno i ekonomski iskorištavane, napadane na ulici i na radnom mjestu, uznemiravane na internetu ili tijekom sportskih aktivnosti, silovane, sakaćene i prisiljavane na brak. […] U okviru EU treba se napraviti više kako bismo eliminirali sve oblike nasilja nad ženama. Zajedno se moramo boriti protiv … stereotipa koji podkopavaju ženske glasove i pokazati da je nasilje prema ženama neprihvatljivo i da ga nitko neće tolerirati. […] Jednom za svagda moramo reći ne ovom očiglednom kršenju temeljnih prava.“, navodi se u izjavi Europske komisije.

[Ž.V.]


Povezano