Objavljeno

Za radnice u tvornicama odjeće, zlostavljanje je dio svakodnevice

Kratki rokovi koji su neizostavan dio rada u industriji brze mode doveli su do seksualnog i fizičkog maltretiranja radnica u azijskim tvornicama koje opskrbljuju modne lance Gap i H&M. Na nehumani se tretman u posljednjih pet mjeseci požalilo preko 540 radnica iz Bangladeša, Kambodže, Indije, Indonezije i Šri Lanke, no većina njih nije podnijela prijavu iz straha od osvete na radnom mjestu, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju organizacije Global Labour Justice (GLJ).

Jennifer Rosenbaum, direktorica GLJ-a, rekla je: “Moramo razumjeti rodno uvjetovano nasilje kao posljedicu strukture globalnog opskrbnog lanca. Model brze mode koji koriste tvrtke kao što su H&M i Gap podrazumijeva nerazumne proizvodne kvote, niske nadnice, neplaćeni prekovremeni rad i intenzivan rad pod ekstremnim pritiskom.”

Radnica H&M-ovog dobavljača iz Šri Lanke požalila se:

„Kada se djevojke suprotstave djelatnicima koji ih dodiruju ili hvataju, oni im se svete. Ponekad im dodjeljuju neispravne strojeve, a zatim odugovlače s popravljanjem. A onda nas nadzornici opominju zbog niske proizvodnje.”

“Nadzornik mi je prišao straga dok sam radila i povikao: ‘Nisi proizvela dovoljno.’ Povukao me sa stolice i pala sam na pod. Udario me, čak i u grudi. Podigao me je, te još jednom gurnuo na pod i udario,” izjavila je druga radnica.

U tvornici indonezijskog dobavljača za Gap, jedna od radnica govori kako je se naziva glupom, izruguje joj se što ne radi brže, te joj se prijeti raskidom ugovora. „Također bacaju materijale. Udaraju naše stolice. Ne diraju nas kako ne bi ostavili tragove koje bi policija smatrala dokazima.”

Gap i H&M za The Guardian su izjavili da namjeravaju istražiti optužbe. Tako H&M u emailu navodi:

„Svi oblici zlostavljanja ili uznemiravanja protive se svemu za što se zalaže H&M. Nasilje nad ženama jedan je od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava. Rodno uvjetovano nasilje svakodnevno pogađa žene diljem svijeta i narušava njihovo zdravlje, dostojanstvo i sigurnost.”

Iz Gapa su također izrazili zabrinutost zbog optužbi, istaknuvši da će poduzeti sve potrebne korake kako bi “osigurali sigurne uvjete rada i poštovanje za ljude koji izrađuju našu odjeću. [K.D.] The Guardian


Povezano