Objavljeno

H&M ponovo na udaru zbog potplaćivanja radnica u tvornicama

Foto; Marco Verch, Flickr

Kompanija H&M ponovo je optužena da svojim tekstilnim radnicima i radnicama u tvornicama ne isplaćuje plaće dostatne za život. Zbog nedostatnih nadnica mnogi zaposlenici prisiljeni su raditi prekovremene sate kako bi preživjeli, tvrdi organizacija Clean Clothes Campaign (CCC).

Nakon intervjuiranja 62 osobe u šest H&M-ovih tvornica dobavljača u Indiji, Kambodži, Bugarskoj i Turskoj, CCC navodi da nitko od radnika/ca nije zaradio niti blizu nadnice potrebne za zadovoljavanje osnovnih obiteljskih potreba.

U svom izvještaju CCC je priopćio da je H&M, druga po veličini tvrtka među svjetskim modnim lancima, nije ispunila obaveze koje je preuzela 2013. godine kako bi osigurala da će njezini dobavljači do 2018. godine isplaćivati plaću dostatnu za život svojim radnicima/cama, kojih ima oko 850 000.

Radnice u tvornicama koje isporučuju H&M-u u Kambodži zaradile su manje od polovice procijenjene dostatne plaće, a ta je brojka pala na otprilike trećinu za one koji žive u Indiji i Turskoj, navodi se u izvješću. Mnogi rade prekovremeno te prekoračuju zakonska ograničenja bez naknade za svoj rad. Ostalima je isplaćena minimalna plaća samo ako su odradili dodatne sate i ispunili svoje kvote. To je situacija koju UN definira kao prisilni rad, kazali su iz CCC-a.

Iz H&M-a pak tvrde da su u minimalno 600 tvornica implementirali svoju strategiju za uvođenje plaće dostatne za život te da je 930 000 tekstilnih radnica i radnika obuhvaćeno tom promjenom. Dodali su i da ne dijele mišljenje CCC-a o tome kako ostvariti promjene u tekstilnoj industriji.

“Ne postoji univerzalni konsenzus o tome što je plaća dostatna za život. Iznos plaće trebaju definirati i dogovoriti sami akteri na tržištu rada kroz pravedne pregovore između poslodavaca i predstavnika radnika, a ne od strane zapadnjačkih robnih marki”, rekla je glasnogovornica H&M-a.

Međutim, Judy Gearhart, izvršna direktorica Međunarodnog foruma za prava radnika (ILRF), kazala je: “Umjesto ispraznih izjava za javnost, želimo vidjeti transparentne promjene realnih plaća radnika i radnica u H&M-ovom opskrbnom lancu.” [M.V.] The Independent/Reuters


Povezano