Objavljeno

Women’s Voices Now: Feministički filmski festival u online izdanju

Četvrti Women’s Voices Now Online Film Festival najavljen je za ovogodišnji Dan žena koji se diljem svijeta obilježava 8. marta. Riječ je o festivalu koji pod geslom ‘Nepobjedive i neušutkane: Žene u svijetu’ slavi necenzurirane i  beskompromisne glasove feministkinja i njihovih saveznika_ica diljem svijeta.

Na Women’s Voices Now Festival pristiglo je ukupno 86 filmova iz 24 zemalja, od čega će na festivalu biti prikazano njih 36.

Posjetiteljima_cama internetske stranice festivala u periodu od 3. ožujka do 5. travnja bit će omogućeno da potpuno besplatno pregledaju sve filmove s ovogodišnjeg festivala, a zatim i glasaju za svoje favorite. Tijekom tog perioda, raznoliki panel međunarodnih sudaca i sutkinja također će pregledati i ocijeniti odabrane filmove, kako bi u konačnici pobjedničkom filmu dodijelio nagradu od 10 000 dolara. Pobjednički filmovi bit će objavljeni sredinom travnja.

“Kroz ovu raznoliku stručnu obradu odabranih filmova vidjet ćemo žene svih rasa i životnih puteva u obrani svojih sloboda i zajednica koje su ugrožene ekonomskim, socijalnim, kulturnim i političkim izazovima čovječanstva u 21. stoljeću. Svjedočenje ovim pričama kroz medij filma stvara solidarnost prema zajedničkim ciljevima ženskih prava, koji su prepoznati na globalnoj razini” kazala je Heidi Basch-Harod, izvršna direktorica festivala.

Trideset i šest filmova koji će biti predstavljeni u sklopu festivalskog programa portretira intimne prikaze teških bitki i pobjeda žena koje ističu zajedničku nit upornosti i ustrajnosti u borbi protiv nedaća s kojima se suočavaju. Od ruralnih sredina Brazila, Nepala i Kenije, do urbanih središta poput Teherana, Londona i Fukushime, sve su to realnosti s kojima se žene svakodnevno suočavaju.

“Jedinstven doprinos ovog festivala jest taj što u isto vrijeme slavi hrabro pripovijedanje putem filmskog stvaralaštva i poziva na akciju. Pružanjem platforme putem koje će se ženski glasovi moći čuti u svim kutevima svijeta ostvaruje se aktivnost gledanja filmova koja ujedno generira empatiju.  Iako se festival fokusira na glasove žena, uključena je i muška perspektiva kako bi i muškarci i žene bili informirani_e o tome što je sve potrebno učiniti u sferi ženskih prava.” izjavila je Ehab Al Shihabi, direktorica odbora Women’s Voices Now.

Kao dodatak ovogodišnjem filmskom festivalu, Women’s Voices Now je postao svojevrsna  baza Netflixovih feminističkih filmova, besplatne online arhive koja sadrži više od 200 međunarodnih filmova o ženskim ljudskim pravima, a koja je dostupna korisnicima_ama interneta diljem svijeta.


Povezano