Objavljeno

Francuska osniva fond za financiranje filmova koje su režirale žene

Francuska ministrica kulture Françoise Nyssen tijekom 71. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu najavila je pokretanje zaklade Venus Victrix, koja će sufinancirati razvoj i produkciju dvadesetak filmskih projekata iz cijelog svijeta iza kojih stoje redateljice. 

Suosnivač Eric Grandeau, bivši direktor francuskog Nacionalnog centra za film i pokretne slike (Le Centre national du cinéma et de l’image animée), izjavio je tom prilikom kako će svrha zaklade biti “na opipljiv način doprinijeti ciljevima žena u filmskoj industriji”, pa će tako poslovni i privatni donatori na doprinos biti potaknuti i poreznom olakšicom od 60 posto.

Navodi se i kako je kreditna ustanova Cofiloisirs, specijalizirana za financiranje filmskih i televizijskih projekata, već uložila u fond zaklade, dok su pregovori u tijeku i s drugim potencijalnim investitorima, poput modnih kuća i drugih ustanova.

Prema izvještaju Europske ženske audiovizualne mreže (EWA) o rodnoj ravnopravnosti u europskoj filmskoj industriji iz 2016. godine, čak 84% javnih i privatnih sredstava dodjeljuje se filmovima koje režiraju muškarci, dok 56% članova filmske industrije drži kako projekti redateljica privlače manje privatnih ulagača od onih muških redatelja.

Osnivanju fonda koji bi trebao pridonijeti ispravljanju te neravnoteže prethodio je niz akcija s ciljem promoviranja rodne ravnopravnosti na Filmskom festivalu u Cannesu, poput objavljivanja deklaracije, koju je potpisao njegov direktor Thierry Frémaux, o povećanju transparentnosti selekcijskog postupka na filmskim festivalima, kao i zastupljenosti autorica u njihovim programima.

“Glumice Frances McDormand i Salma Hayek najbolje su sažele problem rekavši kako je ženama za snimanje većeg broja filmova prvenstveno potrebno više novca!”, naglasio je Grandeau. [M.M.] Women And Hollywood/Variety


Povezano