Objavljeno

Cannes: Filmske djelatnice prosvjedovale zbog neravnopravnosti u filmskoj industriji

Ove subote su na Filmskom festivalu u Cannesu žene prosvjedovale zbog rodne diskriminacije na Festivalu i filmskoj industriji uopće držeći se za ruke prilikom penjanja na stepenice znamenite dvorane Palais des Festivals et des Congrès.

Filmske djelatnice, među kojima su i glumice Jane Fonda, Selma Hayek, Marion Cotillard, Léa Seydoux te Kristen Stewart, prošetale su crvenim tepihom nakon čega je predsjednica ovogodišnjeg žirija, Cate Blanchett, pročitala zajedničko priopćenje.

„Žene nisu manjina u svijetu, ali filmska industrija kazuje drugačije. Stojimo na ovim stepenicama kako bismo pokazale da smo odlučne i predane u borbi za napredak. Mi smo scenaristice, producentice, redateljice, glumice, snimateljice, montažerke i povezuje nas posao na filmu“, poručila je Blanchett, nakon čega je redateljica Agnes Varda ponovila priopćenje na francuskom jeziku.

Brojka 82 simbolizira ukupan broj redateljica koje su se popele na te stepenice od prvog izdanja Festivala 1946. godine. Iznijele su i šokantan podatak kako se u istom razdoblju na te stepenice popelo 1 866 redatelja.

„Stepenice naše industrije moraju biti dostupne svima. Penjimo se!“, zaključila je Varda i dodala kako se solidariziraju sa ženama u svim industrijama.

Organizatori festivala na udaru su kritika zbog toga što nisu učinili više kako bi javno priznali #MeToo pokret i Time’s Up inicijativu te zbog činjenice da ne promoviraju veći broj redateljica. U ovogodišnjoj konkurenciji, od 18 filmova, samo su tri filma režirale žene.

Marširanje stepenicama dvorane Palais des Festivals et des Congrès organizirao je pokret pod nazivom 5050×2020, koji zahtijeva veću ravnopravnost spolova i raznolikost francuske filmske industrije. [I.P.] Variety


Povezano