Objavljeno

Afganistan dobio prvu žensku TV postaju

Zan, što na afganistanskom znači ‘žena’, prva je TV postaja u Afganistanu koja je namijenjena i predvođena ženama. Riječ je o radikalnoj inicijativi u zemlji u kojoj čitavu televizijsku industriju vode muškarci, a u kojoj je do prije samo 16 godina ženama u potpunosti bila zabranjena edukacija ili bavljenje novinarstvom.

“Želimo da žene imaju aktivnu ulogu u politici i društvu,” kazala je Nasrine Nawa (26), direktorica programa Zan televizije. “Osnažujemo žene kako bi izvan svojih domova mogle voditi neovisne živote.”

 Nawina je misija obučiti iduću generaciju novinarki u Afganistanu. Trenutno je u Zanu zaposleno pedeset žena u dobi od 17 do 28, od čega je polovica kvalificirana, a polovica tek prolazi novinarsku obuku.

“Mnogo je kvalificiranih novinarki koje su nezaposlene jer većina TV postaja ne želi zaposliti žene. Zbog toga ih zapošljavamo mi. Također želimo obučiti mlade žene koje zbog mjesta na kojima žive ili zbog svojih obitelji možda nemaju pristup edukaciji.” kazala je Nawa.

Zan također zapošljava i deset muškaraca koji će žene obučiti kako da snimaju kamerama i montiraju videe. Oglase za poslove objavljuju na svojoj Facebook stranici koja mjesečno prikupi i do 8000 lajkova.

TV postaju je osnovao medijski poduzetnik Hamid Samar, koji je rodni jaz u tržištu uočio nakon što je imao prilike proučiti desetke prijava za posao koje su žene uputile ostalim TV postajama. Afganistanski medijski krajolik sadrži oko 70 satelitskih TV postaja, a konkurencija za ocjenjivanje je veoma rasprostranjena.

Zanov je glavni cilj izgraditi publiku razvijanjem suvremenih emisija koje će utjecati na afganistanske milenijalke. Emisije će obrađivati teme poput Islamsko-feminističkih pregovaranja, reproduktivnih prava, financijskih upravljanja i karijera.

Trenutno su najpopularnije Dnevne vijesti koje vodi Yasamin Yarmal te tjedni večernji show u kojem gostuju radikalne afganistanske žene, poput političarke i aktivistkinje Fereede Kuchi Balkhi. TV postaja sadrži i dnevni kuharski program koji gledatelje/ice podučava kako spremiti brze i zdrave obroke. U večernjem programu možete pogledati višesatni program In Focus, koji je nedavno emitirao koncert ženskog orkestra.

“Ono zbog čega se ističemo je činjenica da razgovaramo o svemu što je na neki način imalo utjecaja na ženske živote,” kazala je Nawa. “Žene u Afganistanu dugo su marginalizirane. Želimo dokazati da, ukoliko to žele,  one imaju moć preuzeti kontrolu nad svojim životima.”

Unatoč tome što je Zan nova TV postaja, dobio je izvrsne ocjene. Kako navodi Samar, jutarnji informativni program prosječno poprati 90 000 gledatelja/ica.

Mehria Azali (22) u Zanu je zaposlena kao novinarka i kreatorica programa. Želja joj je da u programskim vijestima predstavi snažne ženske afganistanske priče, a istražuje pitanja poput maloljetničkog braka, silovanja i pristupa obrazovanju.

“Tijekom vladavine talibana žene su boravile u kući isključivo kako bi zadovoljile muške potrebe”, kazala je ona. “Stvari su se poboljšale, ali stanje ženskih ljudskih prava je i dalje vrlo loše, osobito izvan Kabula. Kada gledaju televiziju, afganistanske žene ne vide probleme koji utječu na njihove živote. Želimo to promijeniti.”

Istraživanje koje je nevladina udruga Global Rights 2015. godine provela pokazalo je kako je gotovo 9 od 10 afganistanskih žena bilo podvrgnuto fizičkom, seksualnom ili psihičkom nasilju. Nawa i njezin tim sada se direktno obraćaju tim ženama.

“Mnogi slučajevi nasilja nad ženama zataškani su od strane policije, zbog čega imamo čitav program koji govori o pravdi za žene,” kazala je Azali, koja je trenutno u potrazi za odvjetnikom koji bi u programu govorio o silovanjima u braku. “Želimo pokazati primjer onoga što žene mogu biti. Povećati njihov gospodarski potencijal pokazujući im novi skup opcija.”

Azali i Nawa također žele izazvati afganistanski stav o feminizmu. “Neke TV postaje u Afganistanu pripremaju izvješća o zlostavljanju žena”, kaže Nawa, “ali oni ne objavljuju sve informacije, jer ne žele biti proglašeni feministima/kinjama. Na većinu oblika osnaživanja žena promatra se kao na širenje razdorne i anti-muške propagande, ali mi želimo ukloniti negativan stav spram ženskih pitanja u ovoj zemlji.” [E.H.Theguardian

 


Povezano