Objavljeno

Vrsna podređena žena kućanskim poslovima do svetosti

Tijekom subotnjeg skrolanja po fejsu za oko nam je zapeo članak nedavno objavljen na suradničkom portalu CroL imena ‘Nova zvijezda na medijskom nebu – portal za starozavjetnu vrsnu ženu’. Novi medij i to još za starozavjetnu vrsnu ženu, kao da nam nisu dovoljni savjeti iz Glasa Koncila, zaputile smo se na web adresu zenavrsna.com.

Portal je s radom krenuo simbolično na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije – Male Gospe,  8. rujna 2016. godine. Kako kaže uredništvo, radi se o portalu koji je prožet „katoličkim duhom, po uzoru na starozavjetnu ženu vrsnu“, a „progovorit će o ulozi žene u društvu, njenom dostojanstvu, majčinstvu i odnosu prema muškarcu“.

Obitelj uredništvo vidi kao temeljnu stanicu društva u čijem je središtu žena, zbog čega će nastojati „istaknuti lijepo lice bračnog poziva“. Kolumnisti/ce Rajko Bundalo, Lea Potočar, Katarina Matijaca i Marija Grgić posvetit će se stoga, kao i uredništvo, ‘ženskim temama’, od kojih izdvajaju – kuhanje, uređenje doma i vrta, bolju organizaciju vremena, štedljivost, moderno odijevanje i ženstvenost.

Briga o obitelji i kućanski poslovi temeljni su dakle zadaci žene, a prema jednom od članaka objavljenih na portalu znakovitog imena ‘Kućanski poslovi važan dio puta svetosti’ one, bile zaposlene ili nezaposlene, imaju posao služenja u njihovim kućanstvima koji nitko ne može napraviti poput njih, jer je to posao posvećenja u kojem im može pomoći sâm Bog:

“Nismo pozvane biti ropkinje, niti odbiti ponudu za pomoć supruga ili drugih osoba, no ne smijemo zaboraviti da smo prije svega kćeri Božje. Prikazujući sav posao Bogu i tražeći od Boga pomoć, kućanski posao možemo raditi s ljubavlju te biti zadovoljne i ispunjene obavljenim poslom tj. služenjem”, savjetuje čitateljice jedna od vrsnica.

Stoga, služenje muževima i djeci uvijek je lakše uz Gospodinovu pomoć, no prije toga mu obavezno valja priznati kako ste umorne i kako vam je teško ostajati kasno navečer budna da bi sutra svi imali ručak na vrijeme i da odjeća bude spremna za novi radni dan.

Savjetuje se da takvu stvarnost prihvatimo čim prije, kako bismo prestale gunđati, jer „Marija je zasigurno molila, poučavala i prala posuđe. Ako je itko mogao sve to raditi, to je bila ona“. 

Jedan od članaka dotiče se i teme kojom se nedavno pozabavio dr. Ivica Raguž u Glasu Koncila navodeći „Neposlušnost znači da je žena u iskušenju da svoj život gradi bez Boga, da ne želi imati ‘glavu’ (Isus Krist, Crkva, muškarac) kojoj treba biti poslušna“.

U članku ‘Što to znači da je ‘muž glava žene’?’ autor članka prevedenog za potrebe portala Vrsna žena citira ulomak iz Biblije koji otkriva Božiju volju za obiteljski život:

„Žene neka se pokoravaju svojim muževima kao Gospodinu! Jer muž je glava žene kao i Krist Glava Crkve – On, Spasitelj Tijela. Pa kao što se Crkva podlaže Kristu, tako i žene muževima u svemu!“ (Ef 5,22-24).

Objašnjava dalje da ‘glavu’ ne treba shvaćati kao ‘gazdu’. „Jasno je iz Svetog Pisma da to što je muž glava žene ne znači da on njoj treba biti ‘gazda’ ili da on gospodari njome. Biti ‘glava’ znači dati davati svojoj ženi osjećajno i pametno vodstvo. … Kao glava, muž snabdijeva i brine se za svoju ženu (i naravno za djecu)”. Ovo ne znači da među supružnicima ne postoji jednakost, jer kako kaže autor postoji razlika između značaja i podređenosti. I muškarac i žena jednaki su u svom značaju pred Bogom, zbog čega činjenica da žena igra ulogu podređenu muškarcu ne znači da je od njega manje vrijedna.

Ideal pak kršćanske obitelji međusobno je pokoravanje supružnika, pri čemu se žena suprugu pokorava prihvaćajući njegovu ulogu glave, dok se on pokorava supruzi dajući sve od sebe da zadovolji njezine potrebe za ljubavi i brigom, opskrbljivanjem i redom.

Ništa žene, ili se ‘primite krpe i pokorite’ ili obnovite članstvo u klubu ‘Nikad vrsnica‘! Mi naginjemo drugoj opciji 🙂

[Ž.V.]


Povezano