Objavljeno

Održan još jedan ‘sajam mladenki’ u Staroj Zagori

Nikolay Doychinov/AFP

Četiri puta godišnje, za velikih blagdana, bugarski grad Stara Zagora za ondašnje Rome postaje mjesto na kojem se okupljaju stari znanci, razmjenjuju novosti i … sklapaju brakovi.

Događaj kojeg često nazivaju sajam mladenki, dugogodišnja je tradicija romskog klana Kalaidzhi,  skupine koja broji više od 18,000 ljudi. Iako se prijašnjih godina održavao na istim mjestima gdje i sajmovi konja, ovih se godina održava na parkiralištu iza gradskog autobusnog kolodvora.

Konzervativna zajednica Kalaidzhija inače ne dozvoljava zajedničko druženje mladih različitog spola, zbog čega su djevojke prisiljene napustiti školu kada navrše 15 godina, a u nekim slučajevima čak i ranije.

Djevojke, od 16 godina nadalje, na sajam dolaze u pratnji roditelja, odjevene u kratke suknje, u cipele s visokim potpeticama, jako našminkane i kose sređene za tu priliku te igraju svoju ulogu eksponata. Ovdje su da ispune svoju ‘životnu misiju’, da momcima zanosnim izgledom zapadnu za oko i osiguraju sebi i svojoj obitelji unosnu udaju.

Buduće su mladenke u prošlosti stajale na pozornici, dok su ih prosci promatrali iz publike i natjecali se za njihove ruke. Danas odluku donose plešući i družeći se s djevojkom koja im se svidi, a zatim se s roditeljima dogovara cijena.

No, i ovu je romsku zajednicu pogodila ekonomska kriza, ostavivši bez posla mnoge njene članove. Dobro ugovoren brak prilika je da se mladenkina obitelj financijski oporavi, barem na neko vrijeme.

Obitelj mladića za dobru suprugu danas izdvaja oko 30,000 kuna, a unazad nekoliko godina morali su platiti mnogo više, oko 45,000 kuna. Iznosi manji od 30,000 kuna izdvajaju se za starije ili rastavljene žene. Posebno su na cijeni djevice, ali i djevojke plavih očiju i svjetlijeg tena.

Ideja da djevojka mora biti nevina pri udaji izblijedila je dobrim dijelom u bugarskom društvu tijekom posljednjih 50 godine, ali kod tradicionalnih Roma i dalje je nepremostiva. „Čuvamo moral naše djece udajući ih u mladoj dobi“, kaže jedan od promatrača sajma Kosta Kostov i dodaje: „Ako nije djevica, obitelj mladenke naknadno mora vratiti novac“.

Također, zbog straha da će im kćeri ostati neudate, sve više obitelji brak dogovara i bez novčane naknade, a bez obzira kakav konačan dogovor bio, ljubav nije detalj na koji se obraća prevelika pažnja. [A.G.] Vocativ/TheNational

{gallery}sajam_mladenki{/gallery}


Povezano