Objavljeno

Više od 2000 Šveđanki iz glazbene industrije potpisalo #MeToo pismo

“Znamo tko ste” – zaključak je pisma koje je u sklopu #MeToo kampanje potpisalo više od 2000 žena iz švedske glazbene industrije. Djevojke i žene koje su potpisale pismo zaposlene su u glazbenoj industriji, uključujući velike ali i nezavisne izdavačke kuće, glazbene promotore poput Live Nationa i servis za distribuciju glazbe, Spotify, koji je i osnovan u Švedskoj. Među potpisnicama se nalaze i neka od svjetski poznatih imena, poput Robyn i Nine Persson iz Cardigansa.

Pismo i listu potpisnica objavile su novine Dagens Nyheter. Članak uključuje devet priča, odnosno anonimnih ispovijesti o iskustvima s neimenovanim muškarcima u glazbenoj industriji, koje opisuju njihovo duboko nepoštovanje, ponižavajuće postupanje i seksualno nasilje, uključujući i silovanje. Kako se navodi u tekstu, priče opisuju situacije koje se ženama događaju svakodnevno.

“Ljudi koji reproduciraju kulturu šutnje i osiguravaju da ove priče ne ugledaju svijetlo dana, isti su oni muškarci koji sjede na mjestima voditelja televizijskih programa noseći majice s feminističkim aforizmima, ili oni koji određuju kvote zastupljenosti glazbenica na velikim festivalima,” stoji u članku. “Raskorak između riječi i djela je ogroman, a vrijednosti i politike glazbene industrije po pitanju seksizma i jednakosti samo su lijepe riječi na praznom papiru.”

Objavljeno pismo rezultat je zatvorene Facebook grupe koja broji oko 3000 članica, a inicirale su je upravo žene iz švedske glazbene industrije. First Aid Kit, švedski duo kojeg čine sestre Klara i Johanna Söderberg, kazale su kako je pismo koje su potpisale usmjereno globalnim strukturama moći, nevezano uz industriju.

“Ovaj problem nije jedinstven za Švedsku i glazbenu industriju,” napisale su u e-mailu upućenom NPR Music-u. “Ovo je globalni strukturalni problem koji se mora promijeniti. Nadamo se da ćemo inspirirati žene iz svih sektora da progovore o seksualnom uznemiravanju. Već znamo za neke države koje rade na vlastitim pismima.”

Osim toga, sestre su objavile kako je Međunarodna federacija fonografske industrije, globalno trgovačko tijelo u industriji snimanja, u svojoj reakciji objavila kako radi na kreiranju plana akcije. “Žele dati podršku žrtvama, osigurati jednostavnije ispunjavanje policijskog obrasca za prijavu i pružanje pravnog savjetovanja. Nadamo se kako će ovo dovesti do velike promjene u industriji.”

Po objavi pisma, iako naizgled bez direktne poveznice s njime, jedan od izvršnih direktora velike izdavačke kuće Warner Music Group suspendiran je zbog optužbi za seksualno uznemiravanje koje je protiv njega podnijelo deset žena.

“Imamo kodeks ponašanja vezan uz uznemiravanje bilo koje vrste, te se navedene optužbe razmatraju veoma ozbiljno. Osoba protiv koje su podignute optužbe je suspendirana dok se ne provede temeljita neovisna istraga.Održali smo i interne sastanke u Stockholmu kako bismo svoj tim podsjetili da su im dostupni načini za podnošenje žalbi te da ćemo svakoj od njih pristupiti po brzom postupku i s velikim oprezom,” objavili su Warner Music Group.

Iako za sada neimenovan, ovaj izvršni direktor prvi je muškarac iz velike glazbene tvrtke koji je nakon Harveya Weinsteina suspendiran zbog optužbi za seksualno uznemiravanje, što mnogi vide kao prekretnicu u tretiranju optužbi za seksualno uznemiravanje. A nove optužbe pristižu svakoga dana. Prošlog je tjedna Evan Stephen Hall, član benda Pinegrove, na službenoj Facebook stranici benda objavio odgovor na optužbe za seksualnu prisilu, priznajući da je koristio svoju poziciju moći kako bi ‘flertao’ i ‘imao intimne odnose’ sa svojim obožavateljicama. Osim pjevačeve poruke, bend je objavio i vijest o tome kako otkazuje dogovorenu turneju te kako će ‘generalno pauzirati na neko vrijeme’.

Zbog optužbi za seksualno uznemiravanje s CBS-a je nedavno otpušten veteranski televizijski voditelj Charlie Rosa, a dopisnik New York Timesa zadužen za Bijelu Kuću, Glenn Thrush, suspendiran je s posla zbog nedoličnog seksualnog ponašanja.

 “Često se žrtve seksualnog uznemiravanja i seksualnog nasilja osjećaju posramljeno zbog onoga što im se dogodilo,” napisale su sestre Söderberg. “Moramo taj sram vratiti ondje gdje mu je i mjesto, među počinitelje i osobe koje ih štite. Više nećemo šutjeti. Slušat ćemo i u potpunosti podržavati žrtve nasilja. Zajedno smo snažne/i.” [E.H.] npr…


Povezano