Objavljeno

Kampanja #NisamPrijavila: zašto žene ne prijavljuju nasilje

Ilustracija: @mogudanecu / Instagram

Na Twitteru je tijekom vikenda pokrenuta kampanja #NisamPrijavila, u kojoj su tisuće žena podijelile svoja iskustva nasilja, kao i razloge zašto ga nisu prijavile.

Sve je krenulo od objave politologinje Nine Stojaković u kojoj je opisala kako je njenu sestru bivši dečko, reper Uroš Radivojević Numero, godinu dana tukao i maltretirao. Nakon što su to prijavile policiji, dobile su odgovor da policija ne može ništa poduzeti jer ne postoje dokazi.

Potaknuta njezinim istupom, aktivistkinja i edukatorica za ljudska prava Dejana ‘Dexi’ Stošić, studentica beogradskog Filozofskog fakulteta, na svom Twitter profilu podijelila je svjedočanstvo pod hashtagom #NisamPrijavila: #NisamPrijavila niti rekla bilo kome jer me je bilo sramota i jer mu je majka advokat.

Kampanja se ubrzo proširila na susjedne zemlje, pa i šire. Dosad je objavljeno gotovo 20 tisuća svjedočanstava.

Kroz tvitove vidimo da je veliki problem u neposrednoj okolini žena, u ljudima koji su bliski, kojima često najprije kažemo šta nam se desilo. To su roditelji, rođaci, prijatelji, susjedi… već tu postoji veliko nerazumevanje, umanjivanje nasilja, krivljenje žrtava. Drugi dio tvitova odnosi se na žene koje nisu imale povjerenje u institucije, ili su se obratile, a naišle na osudu sličnu onoj u svojoj okolini,” izjavila je Sanja Pavlović iz beogradskog Autonomnog ženskog centra.

Kao što upozorava Ženska soba, procjenjuje se da između 25% i 30% žena tijekom života doživi seksualno nasilje, to što je većina slučajeva neprepoznata i neprijavljena, ne znači da nasilja nema.

“Na nama je da sada konačno razumemo sve razloge ćutanja žrtava koje su svuda oko nas, a koje bi, da ih upitate, negirale sve traume koje su proživele ili ih još uvek proživljavaju, lagale Vas u oči, samo da ne dožive ovo sto sam ja danas doživela,” napisala je na Twitteru glumica Danijela Štajnfeld, koja je ranije ove godine progovorila o seksualnom nasilju koje je doživjela od strane profesora Branislava Lečića.

Neke od objava pročitajte u nastavku:

#NisamPrijavila zato što sam bila prestravljena. U šoku. Samo sam drhturila i sklanjala pogled od njega. Ćutala sam i navlačila rukave da niko ne vidi. Kada sam posle nedelju dana pokušala da kažem, rođena majka je samo prevrnula očima. Rođeni brat me pitao čime sam izazvala. Eto

prijavila sam ali sam poželela da #NisamPrijavila jer su mi policiji izvadili haljinu koju sam nosila iz kese sa dokazima i rekli “pa nije ni čudo, vidi šta je obukla”

#NisamPrijavila jer sam bila dete od nepunih 18 godina. Nisam prijavila jer sam mislila da sam ja kriva za sve. Nisam prijavila jer sam se plašila šta bi mu moj brat i otac uradili da su saznali za sve što mi je uradio. Nisam prijavila jer me je ubedio da nisam za bolje.


Povezano