Objavljeno

Dizajnirana signalna narukvica za prevenciju seksualnog uznemiravanja

Studentica produkt dizajna na Sveučilištu u Edinburghu osmislila je narukvicu čija je svrha upozoriti prijatelje/ice ili okolinu o uznemiravanju ili seksualnom zlostavljanju.

Independent izvještava o uspjehu 21-godišnje Beatriz Carvalho, koja je uz diskretnu narukvicu Lux kreirala i popratnu aplikaciju za pametne telefone. Aplikacija omogućuje povezivanje s prijateljima/cama i automatsko slanje upozorenje nakon aktivacije narukvice.

Također, narukvica mijenja boje čime jasno osoblju noćnog kluba ili bara signalizira o trenutnoj uznemiravajućoj situaciji. Ako se osoba u bilo kojem trenutku osjeti ugroženo dovoljno je aktivirati narukvicu dodirom čime se šalje prva uzbuna prijateljima dok dvostruki dodir osvjetljava narukvicu i šalje drugi alarm. Aplikaciju je moguće spojiti i s određenim noćnim klubovima čime se mreža sigurnosti značajno povećava.

Seksualna uznemiravanja i napadi često se događaju u noćnim klubovima, koncertima i festivalima. DailyMail izvještava kako je nedavno istraživanje Sveučilišta u Leedsu pokazalo da većina napada na koncertima, festivalima ili noćnim klubovima prođe bez prijave, a s druge strane ne postoji ustaljena praksa jasnih pravila o seksualnom uznemiravanju i napadima za vrijeme takvih događanja.

Sveučilište Edinburgh Napier navodi kako je cilj narukvice, osim zaštite pojedinca, i razvijanje svijesti drugih o granicama prihvatljivog ponašanja, posebice u noćnim izlascima. Narukvica je namijenjena i dizajnirana kako bi odgovarala svima.

Kreatorica izuma smatra kako se nitko ne bi trebao bojati izlazaka zbog mogućeg uznemiravanja, a narukvica Lux bi mogla pomoći u stvaranju sigurnijeg ozračja među korisnicima/ama. [K.Z.]


Povezano