Objavljeno

Oslobađanje Billa Cosbyja

Crtež sa suđenja: Christine Cornell

Bill Cosby, koji je 2018. osuđen na tri do deset godina zatvora zbog seksualnog napada na Andreu Constand, postavši time jedan od prvih slavnih muškaraca osuđenih za seksualno nasilje u eri #MeToo pokreta, pušten je iz zatvora prije nekoliko dana.

Neočekivani izlazak na slobodu jednog od (bivših) omiljenih američkih glumaca kojeg mnogi pamte po nadimku “Američki tata”, opravdan je tehničkim propustom tijekom suđenja 2016. godine.

Naime, Andrea Constand Cosbyja je optužila još 2005. godine da ju je godinu ranije u svojem domu najprije drogirao, a potom i seksualno iskoristio. Uzevši u obzir “manjak dokaza” (bio je u pitanju njen iskaz protiv riječi tadašnjeg slavnog glumca, miljenika publike), kao i činjenicu da je od samog događaja do podnošenja prijave prošlo više od godinu dana, tadašnji okružni tužitelj Bruce Castor savjetovao joj je da, umjesto kaznene prijave, protiv Cosbyja pokrene građansku parnicu, što bi joj vjerojatno pružilo veće šanse za pobjedu. 

Constand je prihvatila savjet i pokrenula građansku parnicu koja je konačno rezultirala isplatom novčane naknade u iznosu većem od tri milijuna dolara. Bruce Castor je pak optuženom komičaru zajamčio da neće biti kazneno gonjen, kako bi opstruirao njegov pokušaj pozivanja na Peti amandman. Optuženici su u američkom zakonodavstvu Petim amandmanom zaštićeni od svjedočenja protiv samih sebe, odnosno ne mogu biti primorani otkriti informacije u kaznenom postupku koje bi ih mogle inkriminirati.

S obzirom na Castorovo obećanje da neće biti kazneno gonjen, Cosby je svjedočio u građanskoj parnici i otkrio intrigantne detalje koji su značajno promijenili javnu percepciju njegovog lika, pa i djela. Priznao je pritom da je i drugim ženama s kojima je planirao ostvariti seksualni kontakt davao sedative i hipnotike.

Desteak godina poslije, Castorova nasljednica, tužiteljica Risa Vetri Ferman, ponovno je pokrenula istragu protiv Cosbyja. U suđenju koje je uslijedilo, u kojim je i proglašen krivim, korišteni su podaci dobiveni iz njegova iskaza u građanskoj parnici, što nas konačno dovodi do temelja pravne zavrzlame zbog koje poznati glumac trenutno slobodno hoda ulicom. Naime, unatoč tome što iza Castorovog obećanja Cosbyju ne stoji apsolutno nikakav službeni zapis, ono se smatra dovoljnim da se upotreba svjedočanstva u sudskom postupku 2016. godine proglasi pogreškom takvih razmjera da čitav postupak u slučaju Constand bude prekinut, a krivac pušten na slobodu. Jedini pisani trag Castorova obećanja bilo je je njegovo priopćenje za medije iz 2005. godine u kojem navodi da u slučaju Constand protiv Cosbyja nema dovoljno jasnih i vjerodostojnih dokaza za pokretanje kaznenog postupka.

Odluka o izlasku iz zatvora osobe koju je više od 60 žena optužilo za seksualno zlostavljanje podijelila je javnost, ali i pravne stručnjake. Neki od njih naglašavaju činjenicu da Castorovo obećanje o neprogonjenju nije bilo službeno, nego se temeljilo isključivo na njegovoj izjavi, što prema američkom pravnom sustavu ne zadovoljava kriterije za proglašenje imuniteta. Iduća točka oko koje se lome koplja jest odluka Vrhovnog suda da je ovime sudski postupak u slučaju Constand okončan, odnosno da je Bill Cosby do daljnjega slobodan čovjek. Time je odbačena bilo kakva mogućnost ponovnog suđenja u ovom predmetu, čak i uz uvjet zabrane upotrebe spornog svjedočanstva, za što dio stručnjaka smatra da bi bilo pravedno razrješenje ove pravosudne zbrke.

Žrtvama Cosbyjeva predatorskog ponašanja preostaje nada da će neka od žena koje su svoja iskustva podijelila s javnosti pokrenuti tužbu te ga na taj način ponovno suočiti s licem pravde. Međutim, znatan broj žrtava koje su se naknadno javile, uključujući pet žena koje su svjedočile u slučaju Constand, opisao je događaje od prije deset ili više godina, što prelazi vremensko ograničenje za pokretanje kaznenog postupka. Presuda Cosbyju iz 2018. godine pokrenula je val priznanja o seksualnom nasilju, bilo da se radi o njemu ili drugim moćnim muškarcima, ponudivši žrtvama nadu u zadovoljenje pravde, čak i kada su optuženi moćnici koji su se dotada činili nedodirljivima. Postoji bojazan, što je i Andrea Constand naglasila, da će ova odluka Vrhovnog suda obeshrabriti mnoge žene u raskrinkavanju svojih zlostavljača. 

Zanimljivo je da je istog dana kada je na slobodu pušten glumac koji je priznao da je davao sedative ženama koje je zatim silovao, američki sud donio još jednu odluku koja bi mogla poljuljati vjeru Amerikanki u nepristranost pravnog sustava. Sud u Los Angelesu je, naime, odbio osloboditi Britney Spears zakonskog skrbništva koje nad njom već 13 godina ima njezin otac, što mu omogućuje donošenje odluka o njenom životu i raspolaganje njenim financijama. Usprkos nedavnom bolnom svjedočanstvu o prirodi njenog odnosa s ocem i njegovom nasilnom postupanju, sudac je ipak odlučio sudbinu popularne pjevačice povjeriti njenom ocu.

Možemo stoga slobodno reći da je srijeda, 30. lipnja 2021., bio dan kada je američko pravosuđe borbu žena za pravdu odvelo korak unatrag, utišavši glasove za koje smo se ponadale da mogu postati jednako glasni kao onaj moćnih muškaraca koji zlorabe svoj u poziciju i utjecaj.

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano