Objavljeno

Akademija dramske umjetnosti poziva studente/ice da prijave seksualno uznemiravanje

Nakon što je glumica Milena Radulović javno progovorila o dugogodišnjoj praksi seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u privatnoj glumačkoj školi Miroslava Aleksića, koji je zbog toga i uhićen, djevojke i žene diljem regije podijelile su svoja iskustva, između ostalog, putem Facebook stranice Nisam tražila koju su pokrenule bivše studentice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Također, Franka Perković, dekanica Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, pokrenula je inicijativu kojom želi “utvrditi činjenice o slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja” koje su doživjeli ili kojima su svjedočili bivši ili aktualni studenti i studentice.

Snažno su me pogodila svjedočanstva objavljena na stranici “Nisam tražila” i komentari naših studentica i studenata koji su uslijedili na Facebooku. Moja je odgovornost, kao i odgovornost svih nas na Akademiji da reagiramo konkretno i žurno,” izjavila je Perković.

U dogovoru sa Studentskim zborom ADU osnovali su radnu skupinu nastavnica, nastavnika i studenata koji će pokušati prikupiti podatke i utvrditi činjenice, a otvoreno je i više kanala putem kojih možete prijaviti informacije o konkretnim slučajevima:

Kada se javite na neki od navedenih kontakata, dobit ćete Google Forms obrazac koji ćete anonimno ispuniti.

Drage kolegice, dragi kolege, molim vas da se odazovete jer – ovo je važno. Važno je za školu, važno je za profesiju, ključno za zdravlje društva u kojem živimo,” poručila je dekanica Perković.


Povezano