Objavljeno

Nisam tražila: nakon ADU-a, prijavljeni i profesori s Veterine i FFZG-a

Foto: William Moreland / Unsplash

Inicijativa Nisam tražila u svega nekoliko dana preplavljena je svjedočanstvima o iskustvima zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja na fakultetima.

Dekanica Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu pozvala je studentice i studente da prijave slučajeve seksualnog zlostavljanja ili uznemiravanja, a u tu svrhu osnovana je i radna skupina koja će prikupljati i obrađivati podatke uz podršku Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

U samo nekoliko dana na ADU-u je prijavljeno više od 20 slučajeva, od čega petero trenutno zaposlenih nastavnika, troje umirovljenih, jedan pokojni profesor i dva vanjska suradnika koja više ne rade na Akademiji, piše N1. Dekanica je najavila da će, nakon što provjere sve podatke, pokrenuti disciplinske postupke protiv prijavljenih profesora, a neke prijave će biti predane DORH-u na daljnje postupanje.

Najprije idući tjedan slijedi klasifikacija slučajeva, a onda ćemo na Akademiji formirati novo tijelo koje će procesuirati stvari na internoj razini, za profesore koji su i dalje u radnom odnosu s Akademijom,” izjavila je za Jutarnji list jedna od članica radne skupine, docentica na ADU-u, Jasna Jasna Žmak. “Još se ne zna tko će biti članovi tog tijela, kao što se ne zna ishod tih procesa niti hoće li i kada neki kolege možda biti udaljeni sa svojih radnih mjesta. Drugi dio procesa utvrđivanja bit će upućivanje prijava Državnom odvjetništvu koje će dalje preuzeti obradu slučajeva.

Pravobraniteljica za studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu dosad je zaprimila pet prijava za četiri profesora. Riječ je uglavnom o verbalnom uznemiravanju (putem videopoziva i poruka), no jedna prijava odnosi se na fizičko nasilje. Međutim, stvari stoje na mjestu budući da je etičko povjerenstvo fakulteta privremeno obustavilo rad.

Također, devet bivših studentica Veterinarskog fakulteta u Zagrebu podnijelo je prijavu protiv profesora s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, javlja Index. Dotičnog profesora tereti se za diskriminaciju na temelju spolne pripadnosti, seksualno uznemiravanje, mobbing, nepoštovanje dostojanstva studenata, zlouporabu položaja te rad u pripitom ili pijanom stanju. U ime studentica prijavu je podnio Tomislav Gomerčić, profesor sa Zavoda za veterinarsku biologiju.

Sudovi i institucije moraju naći snage i znanja, da ako je nešto previše strogo na papiru, u konkretnim okolnostima konkretnog slučaja nešto prilagode i osiguraju žrtvi da ostvari zaštitu. Jer to je temeljna postavka vladavine prava”, pojasnio je za N1 ustavni sudac Goran Selanec.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Rijeci također je uputio poziv svim svojim sadašnjim i bivšim studentima i studenticama da prijave takve slučajeve studentskom pravobranitelju na mbosnjak1@ffri.hr ili direktno na ffri@sz.uniri.hr.

Sve osobe koje su doživjele seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje mogu poslati svoju priču na nisamtrazila@gmail.com, koja će zatim biti anonimno objavljena u Facebook grupi Nisam tražila.

Također, Ženska soba poziva osobe koje su preživjele silovanje, seksualno zlostavljanje i/ili seksualno uznemiravanje da se obrate u njihovo savjetovalište, bez obzira je li nasilje prethodno prijavljeno ili ne: 01 / 6119 444 ili savjetovaliste@zenskasoba.hr


Povezano