Objavljeno

Velika smrtnost novorođenčadi u Indiji posljedica obiteljskog nasilja

Prema izvješću Unicefa, 1.3 milijuna djece mlađe od pet godina umrlo je u Indiji u 2013. godini. Ta ogromna brojka čini petinu svjetske stope dječje smrtnosti.

Nedostupnost kvalitetne zdravstvene skrbi jedan je od značajnih faktora koji je pridonio tako visokom broju umrle djece. Prema novom istraživanju, obiteljsko nasilje također ima značajan učinak na ovaj problem.

Spomenuto istraživanje pokazuje kako je jedno od desetero umrle djece umrlo zbog posljedica izloženosti obiteljskom nasilju.

Obiteljsko nasilje može utjecati na dječju smrtnost na više načina. Jedan od najočitijih su fizičke ozljede, no bitno je istaknuti i da su majke kao žrtve nasilja redovito podvrgnute emotivnom i mentalnom stresu. Ovo može dovesti do niske porođajne težine i prijevremenog porođaja i značajno povećati rizik od smrtonosnih komplikacija.

U izvješću se navodi kako je veza između nasilja i dječje smrtnosti slabija u imućnijim kućanstavima, no kod siromašnijih se rizik udvostručava i iznosi 17.5% od ukupnih dojenačkih smrti. Taj efekt je također viši kod djevojčica nego kod dječaka, što pokazuje kako su djevojčice osobito podložne negativnim utjecajima obiteljskog nasilja.

Indija je posljednjih godina pokrenula više programa za suzbijanje dojenačkog i dječjeg mortaliteta koji se većinom fokusiraju na povećanje i izjednačavanje standarda zdravstvene skrbi s naglaskom na porode u ruralnim i siromašnim domaćinstvima. Unatoč značajnim pomacima, UN predviđa kako Indija neće ispuniti svoje Milenijske razvojne ciljeve prema kojima je trebala spustiti dječje smrtnosti na 42 djece na svakih 1000 poroda do kraja 2015. godine. [V.U.]  The Independent


Povezano