Objavljeno

Indija kriminalizirala seksualne odnose s maloljetnicama

Vrhovni sud u Indiji donio je zakon prema kojemu će spolni odnos s djetetom uvijek biti tretiran kao silovanje, čime je ukinuta klauzula koja je muškarcima dozvoljavala da prakticiraju seksualne odnose s maloljetnicama ukoliko se njima ožene.

Odluka Vrhovnog suda donesena je prije dva tjedna, čime je konačno okončana pravna praksa koja je kroz povijest silovateljima omogućavala da izbjegnu zatvorske kazne.

Iako je u Indiji dobna granica za pristanak na spolni odnos 18 godina, istovremeno je postojala i klauzula prema kojoj se dobna granica za pristanak na seksualni odnos spuštala na 15 godina ukoliko je maloljetnica u braku.

Sud je sada donio odluku kojom je ta klauzula proglašena ‘diskriminatornom, kapricioznom i proizvoljnom‘ te je kazao kako ona ‘krši tjelesni integritet djevojčica‘.

„Ovo je pravna presuda koja ispravlja povijesnu štetu koja je nanijeta djevojčicama.“ Kazala je za BBC Vikram Srivastava, osnivačica zagovaračke organizacije Independent Thought. „Kako se brak mogao koristiti kao kriterij prema kojemu je dozvoljena diskriminacija djevojčica?“

Djevojčice koje su mlađe od 18 sada će imati pravo prijaviti svoje muževe za silovanje, no prijavu moraju podnijeti najkasnije godinu dana od trenutka u kojemu je zločin počinjen.

„Osuda je korak naprijed prema zaštiti djevojaka od zlostavljanja i eksploatacije, bez obzira na njihov bračni status,“ rekla je Divya Srinivasan iz organizacije za ženska prava Equality Now. „Nadamo se kako će ova pozitivna odluka Vrhovnog suda ohrabriti indijsku vladu da zaštiti sve žene tako što će ukloniti izuzeće od silovanja u braku u svim slučajevima silovanja.“

Obje žene su kazale kako će u Indiji biti teško provoditi ovaj zakon zbog iznimno visokog broja dječjih brakova. Indija se, naime, nalazi na visokom desetom mjestu u svijetu po broju dječjih brakova, sa čak 47% djevojaka koje u braku završe prije 18. godine.

U toj se zemlji na djevojke često gleda kao na ekonomski teret, naročito u siromašnim, ruralnim sredinama, a većina roditelja udaje svoje kćeri u nadi da će im to osigurati financijsku stabilnost. Također je prisutan i sram koji se povezuje sa spolnim odnosima prije braka, zbog čega će mnogi roditelji prisiliti kćeri da se udaju za svoje silovatelje.

Dječji su brakovi ozbiljna barijera u životu djevojčica koje često odustaju od školovanja kako bi se mogle fokusirati na kućanske obaveze ili pak pate od ozbiljnih zdravstvenih problema prouzrokovanih rađanjem u vrlo mladoj dobi.

Indijski zakoni o silovanju do ovoga su trenutka u potpunosti isključivali bračne parove, a muškarci još uvijek mogu prakticirati seks bez pristanka sa svojim ženama, jer tamošnji zakoni to ne prepoznaju kao silovanje.

Iako donošenje ovog zakona predstavlja napredak za Indiju, još uvijek je potrebno poduzeti mnogo mjera kako bi se silovanje u braku kriminaliziralo. Indijska je vlada kazala kako se protivi kriminalizaciji silovanja u braku jer smatra kako bi to naštetilo instituciji braka, odnosno vjeruje da bi to moglo ‘destabilizirati’ brakove te ženama poslužiti kao ‘jednostavan alat kojime bi mogle zlostavljati svoje supružnike’. [E.H.] Globalcitizens….


Povezano