Objavljeno

Profesorica suspendirana zbog LGBTIQ antidiskriminacijskog videa

U duhu homofobnih ispada i komentara s kojima se ovih dana susrećemo na portalima koji su popratili vijest o brutalnom napadu na LGBT party, odlučilie_ smo s vama podijeliti priču o profesorici iz Sjeverne Karoline koja je nedavno suspendirana zbog toga što je svojim učenicima_ama pokazala kratki film koji tematizira nasilje nad LGBTIQ učenicima_ama.

Kimberly Fernetti na predavanju o vršnjačkom nasilju učenicima i učenicama je predstavila film ‘Love Is All You Need?’ (Ljubav je sve što trebaš?) Kim Rocco Shields i Davida Tillmana. Film iz 2012. godine smješten je u alternativnu stvarnost u kojoj je homoseksualnost norma, a heteroseksualne osobe su izopćene iz društva.

Film koji traje 19 minuta na YouTube-u je sakupio više od 4 milijuna pogleda, a sadrži scenu u kojoj djevojka pokuša izvršiti samoubojstvo u kadi jer je u školi maltretiraju zbog njezine heteroseksualnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=3ROXTFfkcfo

Službenici_e škole izjavili su za WSOC-TV kako je Fernetti suspendirana nakon što je od strane roditelja pristigao niz pritužbi vezanih uz sadržaj filma koji se prikazivao na nastavi, ali se u međuvremenu vratila na posao. Iako nije u potpunosti jasno da li je roditelje zabrinulo što film promovira LGBTIQ vrijednosti ili sam prikaz pokušaja samoubojstva, jedan je učenik stao u obranu profesorice.

„Ja sam osobno bio žrtva vršnjačkog zlostavljanja,“ kazao je, „zato mislim da je dobro istaknuti kako nije uredu maltretirati nekoga.“

Član obitelji jednog od učenika dodao je „Ne mislim da je film bio vulgaran. Mislim da je bolje da smo svjesni akcija koje bi djeca mogla poduzeti.

Ovo nije prvi put da je film ‘Love Is All You Need?’ prouzrokovao kontroverze. Sociolog Tom Lehy 2015. godine suočio se s nizom zahtjeva za ostavku na mjesto profesora u srednjoj školi Conway Springs u Kansasu nakon što je film prikazao u tri svoja razreda.

Lahy je kasnije za KFOR-TV kazao kako je trebao uzeti u obzir uznemirujuć sadržaj filma. „Jako mi se svidjela poruka koju video sadrži, ali trebao sam to izvesti na drugačiji način. U vrijeme intervjua bio je na dopustu, ali je kazao kako se planira umiroviti u idućih godinu dana.  

U kratkoj objavi na službenoj stranici filma, koscenarist Tillman je obrazložio kako film ispravno prikazuje ‘stradanja i dugoročne učinke’ nasilničkog ponašanja u školama.

„Kao netko tko je i sam bio žrtva vršnjačkog nasilja, iz prve ruke znam kako izgledaju bol, patnja i mržnja prema samome sebi.“ napisao je Tillman. „Ako samo jednu osobu spasimo od samoozljeđivanja ili nanošenja boli drugim osobama, vjerujem da smo uspjeli u svojoj misiji.“ [E.H.]


Povezano