Objavljeno

Rođenje djevojčice u jednom indijskom selu obilježava se sadnjom 111 stabala

Nije tajna da se muškarci u Indiji vrednuju više od žena, no u jednom jedinstvenom selu žene se slave stvaranjem zdravijeg i održivijeg svijeta.

Selo Piplantri u Rajasthanu svoje kćeri prigrljuje iznimnom tradicijom, koja koristi i planetu i lokalnoj zajednici. Naime, kako bi proslavila život  i stvorila pozitivniji planet, seoska zajednica posadi 111 stabala svaki put kada na svijet dođe djevojčica.

Osim sadnje drveća, stanovnici/e sela skupljaju 21,000 rupija, kao i dodatnih 10,000 rupija od djetetovih roditelja, te za dijete polažu 20-godišnji fiksni depozit, ukupne vrijednosti oko 500 dolara.

Roditelji pak moraju potpisati izjavu da će kćeri omogućiti odgovarajuće obrazovanje, te da može biti udana tek kada navrši zakonski legalnu dob. Na kraju, roditelji potvrđuju i da će skrbiti o posađenom drveću, a potpisana izjava pravno je obvezujuća.

U skrb o posađenim stablima uključen je i ostatak zajednice, a svima im je zajednički interes da prežive.

Tradiciju je predložio bivši vođa sela Shyam Sundar Paliwal, u čast svojoj kćeri koja je umrla u vrlo mladoj dobi, a u posljednjih šest godina posađeno je preko četvrt milijuna stabala. HigherPerspectives


Povezano