Objavljeno

Primirje između Boko Harama i nigerijske vojske upitno

Nigerijska vlada objavila je u petak vijest o postizanju dogovora s Boko Haramom o puštanju gotovo 200 djevojčica koje se u zarobljeništvu nalaze od travnja, međutim val nasilja koji je uslijedio podigao je nove sumnje.

Postignuti dogovor trebao bi biti rezultat primirja između Boko Harama i nigerijske vojske, naglasio je ministar obrane, a vlada očekuje da će se dogovor ispoštovati.

„Predanost dogovoru članova Boko Harama i članova vojske, čini se iskrenom. Vrijedi ju shvatiti ozbiljno“, izjavio je za Reuters pripadnik nigerijskih sigurnosnih snaga, međutim Boko Haram ništa nije potvrdio.

Nakon otmice, sredinom travnja, 50 djevojčica uspjelo je pobjeći, ali ostale su zarobljene već mjesecima, a nakon vijesti o pregovorima iz rujna, ovo je bila nova nada da će djevojčice uistinu biti oslobođene.

Budući da je nakon navodnog dogovora uslijedilo pet novih napada, sudbina djevojčica postala je upita, ali iz vlade naglašavaju da je postoji niz frakcija Boko Harama, pa se i dalje nadaju da će skupina s kojom su pregovarali ispoštovati dogovor.

Boko Haram, ili u prijevodu ‘Zapadnjačko obrazovanje je grešno’, Nigeriju terorizira od 2009. godine, s ciljem vraćanja zemlje u stanje pretkolonijalne ere muslimanske vladavine, a u posljednjih pola desetljeća u napadima na škole, džamije, crkve i vojne objekte ubili su oko 5000 Nigerijaca/ki. MotherJones/Reuters


Povezano