Objavljeno

Velik odaziv učenica na prvoj radionici u okviru projekta “Volontiranje 2.0”

Udruga K-Zona održala je u četvrtak, 28. rujna, u Ženskom učeničkom domu Dora Pejačević prvu radionicu za učenice u okviru projekta „Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi“.

Kako bi se osigurao što bolji odaziv, svih 118 učenica doma dobilo je personalizirane pozivnice za događaj pod nazivom „Večernji hangout“, a pozivu se odazvalo čak 64 učenica.

Spomenuta radionica dio je modula Ljudska prava i demokratizacija, odnosno jednog od četiri edukativna modula koji će se za trajanja projekta provoditi u domu. Učenicama je stoga predstavljeno djelovanje organizacije civilnog društva K-Zona te mogućnost neformalnog obrazovanja tijekom projekta Volontiranje 2.0.

Učenice su u malim skupinama imale priliku upoznati se i zainteresirati za neprofitne medije te kritičko čitanje mainstream medija, kulturnu produkciju i kreativno djelovanje udruga, inicijativa i umjetničkih kolektiva, ljudska prava i ravnopravnost spolova te za temu zdravlja i seksualnosti. Učenice su doznale i koji su benefiti volonterstva, te su im predstavljene mogućnosti volontiranja u okviru doma.

Planirano je, naime, osnivanje Volonterskog kluba pri UD Dora Pejačević, a učenice će za početak moći volontirati na mjestima novinarke, suradnice za društvene mreže, vršnjačke edukatorice i organizatorice javnih događanja. Učenice su pokazale interes za sve predstavljene teme, no ističu također i želju za radom s djecom te humanitarni rad.

Večer jer završena igrom Human Bingo, koja je omogućila upoznavanje učenicama koje se još ne poznaju te razvijanje kohezije i prepoznavanje sličnosti i razlika koje među njima postoje, dok su prigodne nagrade (notesi, torbe, šalice) razveselile četiri pobjednička tima.

Udruga K-Zona će za učenice tijekom provedbe projekta osigurati sve radne materijale, a u tu je svrhu za UD Dora Pejačević osigurano i pet prijenosnih računala.

Projekt ‘Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi’ u partnerstvu provode udruga Prostor rodne i medijske kulture K-Zona i Ženski učenički dom „Dora Pejačević“.

Projekt ‘Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi’ sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost K-zone.


Povezano