Objavljeno

Eko dan, prilika za prva volonterska iskustva u okviru projekta “Volontiranje 2.0”

U učeničkom domu Dora Pejačević, u četvrtak, 16. studenog 2017. godine, u okviru projekta Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi, održan je Eko dan koji je učenicama bio izvrsna prilika da se okušaju u volonterskim aktivnostima.

Eko dan organiziran je kao podsjetnik na važnost ekološki osviještenog i održivog življenja te je u domu obilježen volonterskim akcijama i edukativnim radionicama pod vodstvom mentorica iz udruge K-Zona i odgajateljica UD Dora Pejačević, a ove godine ugostio je i predstavnice učeničkog doma Ivan Mažuranić.

Projekt Volontiranje 2.0 predviđa četiri volonterske pozicije, od kojih je jedna upravo organiziranje javnih događanja, prva pozicija na kojoj su učenice imale priliku primjeniti vještine stečene na edukacijama koje udruga K-Zona u domu provodi od kraja rujna ove godine.

Već u tjednima prije samog Eko dana, vrijedne volonterke UD Dora Pejačević prikupljale su predmete iz prirode koje je moguće kreativno iskoristiti, a izradile su i plakat za Eko dan s pripadajućim rasporedom događanja.

Na volonterskim akcijama, dvadesetak volonterki, materijale iz prirode i reciklirane materijali koristilo je su za izradu božićnih dekoracija kojima će prostor doma biti ukrašen s početkom prosinca, a osobito za trajanja humanitarnog Božićnog sajma pred sam kraj prvog polugodišta.

Dobru atmosferu na volonterskim akcijama upotpunjavali su mirisi naranči, klinčića, nepečenih kolača i eteričnih ulja, što nas vodi i do edukativnih radionica održanih tijekom Eko dana. Ovaj je dan bio odlična prilika da učenice nauče i nešto o zdravoj prehrani te pripremi zdravih nepečenih kolača, dok im je aromaterapijska radionica Slobodnake Poštić otkrila karakteristike pojedinih prirodnih mirisa koji mogu poslužiti i kao pomoć za učenje i koncentraciju, nakon čega su pažljivim doziranjem izradile svoj vlastiti uljni parfem. Aktivan dan u domu iskorišten je i za pripremu učenica za volontiranje za drugim volonterskim pozicijama.

{gallery}eko_dan{/gallery}

Fotografije nastale u okviru Fotografske radionice s Ninom Đurđević

Praktična fotografska radionica pod vodstvom iskusne fotografkinje Nine Đurđević omogućila je stjecanje znanja uz stručno vodstvo i korištenje profesionalne opreme, a stečene vještine bit će odlične za volontiranje na poziciji suradnice za društvene mreže i/ili novinarke. Za volontersko mjesto novinarke učenice su pripremane i kroz radionicu o video izvještavanje, pri čemu su se upoznale s tehničkom opremom te isprobale kako je to biti ispred i iza kamere.

Projekt Volontiranje 2.0 u partnerstvu provode udruga Prostor rodne i medijske kulture K-Zona i Ženski učenički dom „Dora Pejačević“, za koje Zaklada Solidarna provodi edukaciju o menadžementu volonterki. Edukaciji su se odazvale i druge odgojno-obrazovne institucije kako bi unaprijedile svoj rad s volonterima i/li osnovale volonterske klubove. Početkom sljedeće godine, osnivanje volonterskog kluba planira se i pri UD Dora Pejačević, a informacije o tome i drugim projektnim aktivnostima možete pratiti na web stranicama udruge K-Zona i UD Dora Pejačević.

 

Projekt ‘Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi’ sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost K-zone.


Povezano