Objavljeno

Peer to peer – Snaga Dore osnažuje svoje vršnjake

Nakon što je prošle školske godine, u okviru projekta Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi, održana prva u nizu vršnjačkih edukacija za učenike/ce zagrebačkih učeničkih domova, volonterski tim vršnjačkih edukatorica Učeničkog doma Dora Pejačević ove se godine dodatno aktivirao.

U školskoj godini 2018./2019. učenice su se u većoj su se mjeri okušale u ulozi vršnjačkih edukatorica. Organizirale su posjete učeničkim domovima Mažuranac, Franjo Bučar te domu Športske gimnazije i svojim vršnjacima prenosile znanja o ženskom tijelu i menstrualnom ciklusu te recikliranju.

Uz pomoć mentorica iz udruge K-Zona i UD Dora Pejačević, učenice su se pripremale za susret sa svojim vršnjacima i vršnjakinjama iz drugih učeničkih domova u Zagrebu.

“Smatram da se mladi više mogu izraziti i osloboditi kada ispred njih stoji njihova vršnjakinja koja i sama prolazi kroz istu situaciju te im jednostavnije može pojasniti neke nedoumice i odgovoriti na njihova pitanja”, govori jedna od učenica koja se okušala u ulozi vršnjačke edukatorice.

S obzirom da je Dora Pejačević isključivo ženski dom, bilo im je drago da će informacije o menstrualnom ciklusu u drugim domovima imati prilike dobiti i dečki, koji su na radost organizatorica pokazali interes za tematiku.

“Žene su snažne, predivne i ambiciozne. Zato sam s dragošću i entuzijazmom prihvatila sudjelovanje u projektu vršnjačke edukacije u učeničkim domovima na temu žene, naših tijela i menstrualnog ciklusa”, govori jedna od učenica koja je pripremala radionicu za svoje vršnjake te odlučila progovoriti o, kako kaže, “nepotrebno stigmatiziranoj temi menstruacije i ženskoga tijela”.

Osim na temu menstruacije, vršnjačke edukacije održane su i na temu recikliranja. Predblagdansko razdoblje, učenicama se učinilo dobrom prilikom da sa svojim vršnjacima podijele ideje i vještine izrade “nečega iz ničega”. Predmetima koji nas okružuju i svakodnevno završavaju u otpadu podarile su novu vrijednost i podučile svoje vršnjake i vršnjakinje kako da reciklirajući naprave blagdanske ukrase i darove za svoje prijatelje i obitelj. Pokazale su im da bez trošenja novca, svojom kreativnošću, mogu napraviti predmet koji će imati puno veće značenje od neke stvari iz izloga, a osobito kada znaju da na taj način doprinose i očuvanju okoliša.

Održavanje vršnjačkih edukacija nastavit će se u dogovoru sa zagrebačkim učeničkim domovima u i nastavku školske godine kao jedna od aktivnosti volonterskog kluba Snaga Dore.

Projekt ‘Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi’ sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost K-zone.


Povezano