Objavljeno

Projekt “Volontiranje 2.0” završen uz ostvarenih 1000 sati volontiranja

Projekt Učeničkog doma Dore Pejačević i udruge K-Zona “Volontiranje 2.0.: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi” završen je nakon 24 mjeseca provedbe. U projektne aktivnosti u tom se periodu uključilo više od 130 učenica doma Dora Pejačević, dok je provedbom vršnjačkih edukacija educirano dodatnih 40ak učenica u drugim učeničkim domovima na području Zagreba.

Cilj projekta bio je podići kapacitete organizacija za provedbu održivih volonterskih programa, promicati ekološke i humanitarne aktivnosti, vršnjačku edukaciju u učeničkim domovima te povećati kvalitetu života mladih usvajanjem znanja i vještina s područja kulturne i medijske produkcije, ljudskih prava, prevencije ponašanja rizičnih za zdravlje te ih kroz inovativne volonterske prakse osnažiti za aktivnu građansku ulogu. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u ukupnoj vrijednosti od 915.194,00 HRK.

Volonterski program uključivao je 192 sata edukacija iz pet modula: ljudska prava i demokratizacija, medijska pismenost, zdravlje i navike, kreativnost i kulturna produkcija te profesionalno usmjeravanje, koje je uz djelatnike UD Dora Pejačević i K-Zone realiziralo niz stručnjakinja iz pojedinih područja poput: Marine Škrabalo, Nade Žanko, Jasenke Grujić, Leandre Miletić, Daške Domljan, Nine Đurđević, Helene Janečić, Antonele Marušić, Rine Barbarić i drugih.

Zahvaljujući provedbi edukacije za menadžment volontera za djelatnike organizacija civilnog društva i učeničkih domova, projekt je ojačao kapacitete UD Dora Pejačević da nastavi s provedbom volonterskih aktivnosti u okviru volonterskog kluba Snaga Dore koji je osnovan prošle školske godine. Edukacija za menadžment volontera, na kojoj su sudjelovali predstavnici sedam učeničkih domova iz Hrvatske, bila je i prilika za umrežavanje djelatnika učeničkih domova i djelatnika OCD-a radi razmjene iskustava, ali realizacije budućih suradnji i razmjena volonterskih programa.

Prvo izdanje časopisa “Crvena knjiga”

U niz volonterskih aktivnosti ostvarenih tijekom projekta, sudjelovalo je više od 80 učenica koje su zabilježile više od tisuću volonterskih sati. Volonterski klub Snaga Dore sudjelovao je u organizaciji i provedbi vršnjačkih edukacija za učenike i učenice drugih domova, organizaciji i provedbi događanja u učeničkom domu: Humanitarnih sajmova, Eko dana te humanitarne akcije Snaga Dore za ljude, a o svim aktivnostima volonterke su pisale i za domski list, “Crvena knjiga”. Realizirana su dva izdanja časopisa i oba su dostupna online a tiskani primjerci odaslani su svim učeničkim domovima u Hrvatskoj.

Drugo izdanje časopisa “Crvena knjiga”

Provedene aktivnosti osigurale su kvalitetnu provedbu slobodnog vremena za učenice UD Dora Peječević, koje su zahvaljujući projektu upoznate s nizom tema koje nisu dijelom školskog kurikuluma, a osobito sa prednostima volontiranja. Volontiranje u okviru domskih aktivnosti samo je prvi korak u poticanju učenica da se uključe u volonterske aktivnosti na lokalnoj i međunarodnoj razini, a dio njih ovo je već prepoznao te su se osim u volonterske aktivnosti na projektu uključile i u volontiranje u svojim školama ili drugim organizacijama. Svim volonterkama stoga su podijeljene volonterske knjižice u kojem i nakon završetka ovog projekta mogu bilježiti svoja volonterka iskustva i nastaviti razvijati kompetencije važne za njihov profesionalni, ali i osobni razvoj kao aktivnih građanki.

Projekt ‘Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi’ sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost K-zone.


Povezano