Objavljeno

Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon ministrice Opačić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ustavni sud odlučio je pokrenuti postupak ocjene ustavnosti Obiteljskog zakona, a dok to traje, obustavljeno je izvršenje po njemu određenih svih akata i radnji te će se do konačne odluke Ustavnog suda primjenjivati stari Obiteljski zakon.

Ustavni sud je u spomenuti zakon već intervenirao zbog proceduralnih razloga, a na protuustavnost na koju su upozoravale struka i nevladine organizacije politika nije obraćala pažnju. Ocjenu ustavnosti tražilo je 18 predlagatelja.

Već u sastavljanju radne skupine za novi Obiteljski zakon ministrica Milanka Opačić je trpjela ozbiljne prigovore, koje je ignorirala. 

„Ovo je presedan jer se prvi put suspendira cijeli zakon, a ne samo neke odredbe. Time je stvorena pravna nesigurnost u ovom osjetljivom području obiteljsko-pravne zaštite; što s ljudima koji su razvedeni u međuvremenu, s djecom koja su posvojena u protekla tri mjeseca? Zahtjev za ocjenu ustavnosti predani su ljetos, a odluka donesena danas. U međuvremenu su izabrani medijatori, pravni zastupnici, doneseni su pravilnici“, izjavila je ministrica Opačić.

Voditeljica radne skupine koja je Obiteljski zakon sastavila prof. Branka Rešetar s katedre za obiteljsko pravo osječkog pravnog fakulteta ističe da o kvaliteti nove procedure razvoda braka u hrvatskom Obiteljskom zakonu govore inozemni stručnjaci iz SAD-a, Švedske i Italije. U časopisu Američkog instituta za istraživanja i politički razvoj, kao primjer za kvalitetan postupak razvoda navodi se novo hrvatsko rješenje obveznog savjetovanja roditelja prije razvoda.

Odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko, jedna iz grupe odvjetnica koje su s udrugom B.a.B.e. podnijele zahtjev za ocjenu ustavnosti, smatra da politika nije umiješala prste u obiteljsko-pravnu zaštitu. Navodi da je Ustavni sud temeljito, članak po članak, uspoređivao primjedbu, očitovanje ministrice, pravobraniteljice za djecu, te zatražio stručno neovisno mišljenje, i donio odluku.

„Sud je suspendirao kontroverzni zakon kako ne bi bilo daljnje štete. Prije podnošenja zahtjeva mi smo nudile suradnju, ali zakon je izradila radna skupina bez ijednog člana Odvjetničke komore“, Matijević Vrsaljko. [R.K.B./M.J.] Večernjilist

Detaljnije informacije o uzrocima i posljedicama obustve primjene Obiteljskog zakona donosimo nakon konferencije za novinare koja će se sutra u 11 sati održati u Kući ljudskih prava u organizaciji Udruge B.a.B.e.

U ime predlagateljica za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom RH i međunarodnim ugovorima govore: odvjetnice Ines Bojić, Ljubica Matijević Vrsaljko i Nataša Pećarević, te predsjednica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka.


Povezano