Objavljeno

Danska razmatra zabranu obrezivanja maloljetnika

Danska vlada na jesen će raspravljati hoće li postati prva država koja zabranjuje obrezivanje dječaka. Peticija građana/ki koja zahtijeva uvođenje minimalne dobi od 18 godina za obrezivanje radi zaštite temeljnih prava djece, početkom lipnja ostvarila je preko 50 tisuća potpisa čime je dosegla prag za raspravu u parlamentu.

Ipak, pitanje je hoće li se zakon donijeti s obzirom na to da se vlada protivi toj ideji. Ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen je za danski medij Altinget rekao kako bi time Danska postala prva država koja bi krenula “u tom smjeru”.

“To bi nas učinilo ranjivima i značilo bi da saveznici, koji nam inače pomažu u osjetljivim situacijama, ne bi bili uz nas u ovoj situaciji”, rekao je Samuelsen.

Nezadovoljstvo je iskazao i ministar unutarnjih poslova, Claus Hjort Frederiksen, koji smatra da je politički rizik jednostavno prevelik. Međutim, drugi zastupnici podržali su moguću zabranu.

Glasnogovornik ljudskih prava i pravnih poslova Konzervativne stranke Naser Khader smatra kako će se time prava djece staviti ispred vjerskih prava njihovih roditelja.

“Za mene, to su temeljna prava djece. Bili smo pioniri u mnogim drugim područjima, na primjer, bili smo prvi zagovaratelji za prava homoseksualnih osoba i na to smo bili ponosni”, poručio je Khader.

Zagovornici obrezivanja dječaka tvrde kako uklanjanje kožice može smanjiti rizik od fatalnih bolesti, no te tvrdnje se osporavaju. Osim toga, rasprostranjenost ove prakse uvelike ovisi o religijskim tradicijama unutar islamske i židovske vjere i ideala čistoće.

Američka pedijatrijska akademija poručila je da zdravstvene prednosti obrezivanja muškaraca nadilaze njegove rizike, ali ne dovoljno da bi bili univerzalno preporučeni.

Prije nekoliko mjeseci Island je podržao plan zabrane obrezivanja maloljetnika i izricanja zatvorske kazne onima koji ga izvrše. No, nakon što su vjerske zajednice osudile prijedlog, ipak je odbačen, piše Independent. [I.B.]


Povezano