Objavljeno

Održana 4. konferencija o posvojenju

U petak, 15. travnja u hotelu Panorama Zagreb održana je 4. koferencija o posvojenju u organizaciji Adopte, udruge za potporu posvajanju. Konferenciju je otvorila izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

Ovogodišnja konferencija Adopte koja se bavi problemom teže posvojive djece, nosi poruku ‘I ovo dijete treba obitelj‘. Naime, godišnje više od 500 djece u Hrvatskoj ispunjava uvjete za posvajanje, no njih čak 70 posto ostaje u sustavu socijalne skrbi. Riječ je o teže posvojivoj djeci, tj. onoj starijoj od 6 godina, onoj iz višebrojnih obitelji, pripadnicima manjinskih etničkih skupina te djeci s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama. S druge pak strane u Registru potencijalnih posvojitelja nalazi se 640 ljudi.

Zbog tog velikog nesrazmjera između interesa za posvojenje i djece koja ostaju odrastati u domovima za nezbrinutu djecu i udomiteljskim obiteljima, Adopta je krajem 2015. godine među potencijalnim posvojiteljima provela istraživanje o preprekama posvojenju teže posvojive djece. Kod posvojenja starije djece ispitanici su kao ključnu prepreku naveli bojazan od djetetove prošlosti i njezin utjecaj na budućnost, a kod posvojenja djece manjinskih etničkih skupina strah od društvenih predrasuda i diskriminacije.

Kod posvajanja djece s braćom i sestrama potencijalni su posvojitelji ograničeni socioekonomskim uvjetima, a kod posvajanja djece s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama osobe zainteresirane za posvojenje najvećom preprekom smatraju neodgovarajuću dostupnost zdravstvenih usluga i sustava podrške.

„Kako bi se stanje promijenilo, neophodna je izrada nove sveobuhvatne javne politike vezane uz posvajanje koja bi sadržavala niz održivih aktivnosti u potpunosti prilagođenih potrebama posvojitelja i pojedinih kategorija djece. To, među ostalim, podrazumijeva unapređenje učinkovitosti sustava posvojenja, organiziranje kampanja za promicanje posvojenja s naglaskom na različite kategorije djece, osnaživanje potencijalnih posvojitelja te pružanje podrške posvojenoj djeci i njihovim obiteljima“ istaknula je predsjednica Adopte Dunja Bonacci Skenderović.

U sklopu konferencije ‘I ovo dijete treba obitelj‘ u subotu, 16. travnja, od 9.30 do 14 sati u hotelu Panorama Zagreb održat će se program namijenjen posvojiteljima i onima koji to žele postati. U sklopu njega potencijalni će posvojitelji moći doznati sve o odabiru posvojitelja u odnosu na dobrobit djeteta, a posvojitelji kako s djetetom graditi privrženost te kako s njim razgovarati o posvojenju.

Povezano