Objavljeno

Hrvatska sustavno diskriminira istospolne parove u procesu udomiteljstva

Foto: Dugine obitelji, Facebook

Iako znanstvena istraživanja unatrag više od 30 godina pokazuju da ne postoji razlika u razvoju djece koju odgajaju heteroseksualni ili istospolni parovi, te praksi modernih i razvijenih zemalja u Europi i šire koje omogućavaju istospolnim parovima pristup proceduri udomiteljstva, Republika Hrvatska i dalje sustavno diskriminira životne partnere i ne želi im omogućiti udomiteljstvo. Istovremeno, broj nezbrinute djece u domovima raste iz dana u dan.

Udruga Dugine obitelji upozorila je na konferenciji za medije o izostavljanju istospolnih parova (životnih partnera) iz prijedloga novog Zakona o udomiteljstvu za kojeg je 4.7. održano prvo čitanje u Hrvatskom saboru. SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov tom prilikom je kazala da zbog manjka udomitelja treba proširiti krug osoba koje mogu imati taj status, što uključuje i životne partnere. Taj prijedlog podržao je i SDP-ov Bojan Glavašević.

Na konferenciji za medije Udruga Dugine obitelji, ali i mnogi pojedinci i stručnjaci dali su svoje mišljenje na prijedlog zakona u sklopu e-savjetovanja gdje su ukazivali na potrebu uključenja životnih partnera u novi zakon. Ministarstvo za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku odbilo je sve prijedloge.

Koordinator Udruge Daniel Martinović istaknuo je da su prema Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, životni partneri izjednačeni s bračnim i izvanbračnim drugovima te da je stoga potrebno uvrstiti životne partnere u Zakon o udomiteljtsvu.

„Dugogodišnja i opsežna znanstvena istraživanja pokazala su da ne postoji razlika u razvoju djece koju odgajaju heteroseksualni ili istospolni parovi te stoga ne postoje znanstveni temelji za ograničavanje prava istospolnim parovima na pristup postupku udomiteljstva. Vodeće svjetske, a sve više i  hrvatske strukovne organizacije zalažu se za zakonske promjene u smjeru proširenja pristupa udomiteljstvu za istospolne parove. Velika većina modernih i razvijenih europskih država poput Njemačke, Francuske, Španjolske, Češke i drugih kroz svoje zakone i praksu istospolnim parovima omogućava udomljavanje djece koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb. Podaci iz SAD-a govore da istospolni parovi 6 puta češće udomljuju djecu u odnosu na heteroseksualne parove, te stoga predstavljaju važan resurs državi u zbrinjavanju djece bez adekvatne roditeljske skrbi,“ rekao je Martinović.

Također je naglasio da država ne bi nikome smjela ograničavati pristup postupku udomiteljstva na temelju seksualne orijentacije, ali i ukazao na očigledan manjak udomitelja u hrvatskom društvu, naspram velikog broja djece koja odrastaju u domovima za nezbrinutu djecu koji po definiciji predstavljaju privremeni smještaj za djecu. U sustavu postoji gotovo 1.000 djece koja odrastaju u domovima umjesto u udomiteljskim obiteljima.

“Pravo svakog djeteta je da odrasta u obitelji, gdje mu/joj se može omogućiti sigurnost, ljubav i posvećenost koju svako dijete zaslužuje. Značajan broj te djece zbog različitih zdravstvenih problema, etničke pripadnosti (najčešće romske) ili broja braće i sestara ne nalazi lako svoje udomitelje,“ kazao je Martinović.

Izneseni su i službeni podaci iz 2016. godine, poput onog da su udomitelji u RH većinom osobe iznad 50 godina; da trećina udomitelja nema završenu srednju, ili čak osnovnu školu; da je udomiteljstvo većinom koncentrirano u ruralnim sredinama; te da je jako mali broj mladih, visokoobrazovanih udomiteljskih obitelji u urbanim sredinama.

Martinović je naglasio da je mnogo istospolnih parova zainteresirano za mogućnost udomljavanja djece, ali su pokolebani ovakvim postupcima ministarstva.

„Apeliramo stoga na Ministarstvo, Vladu i Sabor RH da u Zakon o udomiteljstvu, koji je danas u prvom čitanju u Sabor,  uvrste mogućnost udomiteljstva za životne partnere i neformalne životne partnere, naravno vodeći se najvišim načelima struke i najboljim interesom djeteta. Vjerujemo da će vladajuća koalicija, sastavljena od demokršćanskih i progresivno-liberalnih stranka, kao i pripadnika nacionalnih manjina pokazati hrabrost i spremnost za civilizacijski iskorak u korist prvenstveno mnogobrojne djece u RH koja su nažalost smještena u domovima i koja čekaju svoju udomiteljsku obitelj,“ poručio je.


Povezano