Objavljeno

Ustavni sud odlučio da istospolni partneri imaju pravo biti udomitelji

Ustavni sud donio je odluku prema kojoj su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, javlja N1.

Takav zaključak donesen je nakon razmatranja prijedloga za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere/ice.

Odlukom se prepoznaje i sprječava u budućnosti diskriminacija životnih partnera i partnerica, te čini ono što političari već godinama u Hrvatskoj ne čine: pozitivan iskorak naprijed prema ravnopravnosti i jednakosti za sve građane i građanke Republike Hrvatske, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu,” kazali su iz Duginih obitelji, napomenuvši da se LGBT zajednica ponovo sama, ustrajno i zajedno, izborila za svoja prava. “Naša hrabrost i inzistiranje na pravednijem društvu, nadamo se, može biti putokaz i za druge marginalizirane skupine u našem drustvu.”

Iako nije prihvatio prijedloge za ukidanjem osporavanih zakonskih članaka, Ustavni sud je utvrdio da osporene zakonske odredbe iz kojih je izostavljena (“prešućena”) određena društvena skupina “proizvode generalne diskriminatorne učinke prema istospolno orijentiranim osobama koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo”.

U odluci je istaknuto da Zakon u cjelini ima legitiman cilj, a to je zaštita interesa i dobrobiti socijalno ugroženih osoba te da u tom pogledu nije u nesuglasnosti s Ustavom.

Ustavni sud ocijenio je da diskriminatorne učinke nije moguće otkloniti odnosno nadomjestiti intervencijom Ustavnog suda u postojeći sadržaj zakona.

“Puko ukidanje osporenih zakonskih odredaba dovelo bi do praznine u postojećem modelu javne usluge udomljavanja i izazvalo bi štetne posljedice za prava i interese korisnika udomiteljstva”.

Također, Ustavni sud je upozorio da su sudovi, odnosno druga nadležna tijela zakonske odredbe tumačiti i primjenjivati na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj/ica u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu.

Odluka je donesena s devet glasova za i četiri protiv, a ustavni suci koji je nisu podržali objavit će izdvojena mišljenja.


Povezano