Objavljeno

Unija za Mediteran i UN Women zajedno za rodnu ravnopravnost u euro-mediteranskoj regiji

Glavni tajnik Unije za Mediteran (UfM)Fathallah Sijilmassi, susreo se s izvršnom predsjednicom Organizacije Ujedinjenih naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), Phumzile Mlambo-Ngcuka, u njihovom sjedištu u New Yorku. Obje strane potpisale su Sporazum o razumijevanju između te dvije institucije.

„Ovaj dogovor pruža stabilnu bazu za jačanje suradnje i koordinaciju zajedničkih napora u promicanju rodne ravnopravnosti, efikasnog unaprjeđenja prava žena, povećanja društveno-ekonomskih prilika za žene te suočavanja sa svim vrstama diskriminacije i nasilja nad djevojkama i ženama u euro-mediteranskoj regiji.

Potpisnici sporazuma obećali su da će redovito izmjenjivati bitne informacije, zajednički promovirati projekte i inicijative vezane uz rodnu ravnopravnost, podržavati događanja, kao i organizirati radne posjete i razmjenu iskustava između dužnosnika i stručnjaka u tom području“, prenosi UN Women.

Unija za Mediteran (Union for the Mediterranean) osnovana je 2008. godine od strane 43 predsjednika država i vlada zemalja euro-mediteranske regije, među kojima i Hrvatske. Cilj ovog multilateralnog partnerstva je povećanje potencijala za regionalnu integraciju i koheziju među zemljama regije te revitalizacija napora da se Mediteran pretvori u „prostor mira, demokracije, suradnje i napretka“.

Kao prioriteti navode se: smanjenje zagađenosti Mediterana, morski i kopneni putevi, zaštita građana, alternativna (solarna) energija, visoko obrazovanje i znanost (Euro-mediteransko sveučilište) te Mediteranska poslovna inicijativa. Početak suradnje s UN Women trebao bi ubrzati napore da se ženama omogući aktivnija uloga u razvojnim ciljevima Mediterana.

Glavni tajnik UfM-a, Sijilmassi istaknuo je da „rodna ravnopravnost znači napredak za svih. Ona je preduvjet za postizanje sveukupnog rasta, mira i stabilnosti u regiji.“ te je izrazio spremnost da se specifičnim projektima i inicijativama doprinese platformi Beijing+20. [D.K.]


Povezano