Objavljeno

SAD protiv UN-ove rezolucije o silovanju kao sredstvu rata

Foto: Bijela kuća, Joyce N. Boghosian

Sjedinjene Američke Države prijete da će staviti veto na UN-ovu rezoluciju o suzbijanju korištenja silovanja kao sredstva rata zbog dijelova koji se tiču reproduktivnog i seksualnog zdravlja, tvrde neimenovani visoki dužnosnik UN-a te europski diplomati.

Njemačka diplomatska misija nada se da će rezolucija biti usvojena na posebnoj sjednici UN-a o seksualnom nasilju u sukobima koja se održava danas, 23. travnja.

Međutim, već su iz nacrta rezolucije, na zahtjev SAD-a, Rusije i Kine, izbačeni neki od ključenih elemenata, poput formalnog mehanizma za praćenje i prijavljivanje zločina. Unatoč tome, Sjedinjene Države i dalje nisu zadovoljne dokumentom, već navodno žele blokirati i ovu verziju, i to zbog dijelova koji se odnose na podršku žrtvama nasilja u klinikama za planiranje obitelji.

Trumpova administracija već je nekoliko puta kritizirala UN-ove dokumenate koji spominju seksualno ili reproduktivno zdravlje, tvrdeći da takav jezik podrazumijeva promicanje pobačaja. Protivili su se i upotrebi riječi “rod”, za koju smatraju da promiče transrodnost.

U slučaju da Vijeće sigurnosti ne uspije izglasati rezoluciju, države članice oslanjat će se na prethodno usvojeni tekst, no SAD je jasno poručio da neće pristati na jezik koji se koristi u rezoluciji iz 2013.

Bit će to ogromna kontradikcija ako razgovaramo o pristupu u čijem su središtu osobe koje su preživjele nasilje, a nemamo mehanizme koji se odnose na usluge vezane uz reproduktivno zdravlje, koje su po meni ključne,” kazala je Pramila Patten, posebna predstavnica UN-a za seksualno nasilje u sukobima.

U nacrtu rezolucije, piše The Guardian, sporni izraz spominje se samo jednom, u odredbi koja “potiče tijela i donatore UN-a da osiguraju nediskriminatorne i obuhvatne zdravstvene usluge, uključujući seksualno i reproduktivno zdravlje, psihosocijalnu i pravnu podršku te druge multisektorske usluge osobama koje su preživjele seksualno nasilje, uzimajući u obzir potrebe osoba s invaliditetom.”

Europske države predvođene Njemačkom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Francuskom odbijaju izbaciti dijelove koji se tiču planiranja obitelji i klinika za žensko zdravlje jer vjeruju da bi se time napravio korak unatrag u međunarodnoj borbi za prepoznavanje ženskih prava.

U srži, radi se o napadu Amerikanaca na progresivni normativni okvir koji je uspostavljen u proteklih 25 godina,” kazao je europski diplomat, koji je zbog osjetljivosti pregovora želio ostati anoniman.


Povezano