Objavljeno

Stier između stranačkih vrijednosti i obećanja da neće zabraniti pobačaj

Davor Ivo Stier / Foto: Screenshot/webtv.un.org

Sastanak Vijeća za ljudska prava UN-a otvoren je jučer u Ženevi, a Hrvatska na njemu po prvi put sudjeluje kao punopravna članica. Naglasiti ipak treba da Hrvatska svoje mjesto u Vijeću nije zaslužila trenutnom politikom po pitanju ljudskih prava. Ono što zabrinjava zaokret je koji proizlazi iz primjedbi koje je na Nacrt zaključaka Vijeća za vanjske poslove o prioritetima EU u UN-ovim tijelima za ljudska prava, uputilo Ministarstvo vanjskih poslova.

„Dok Hrvatska zauzima svoje mjesto u Vijeću za ljudska prava, iznimno smo zabrinuti zbog iznenadne i dramatične promjene u prioritetima koje će Hrvatska kao članica Vijeća za ljudska prava zagovarati“, ističe Sanja Sarnavka. Hrvatska naime kao prioritete ističe zaštitu kršćana u muslimanskim zemljama, zaštitu tradicionalne obitelji kao zajednice žene i muškarca te redukcionističku definiciju reproduktivnih i seksualnih prava koja ne uključuje pravo na siguran pobačaj.

U svom prvom obraćanju Vijeću, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, naglasio je da se Hrvatska zalaže za sveobuhvatnu zaštitu ljudskih prava na nacionalnoj i internacionalnoj razini te da ljudska prava smatra univerzalnima i nedjeljivima, uključivima i međusobno ovisnima.

Hrvatska će se, kazao je, zalagati za dekriminalizaciju homoseksualnosti i za dostojanstvo LGBTI osoba u svim zemljama članicama UN-a te posebnu pažnju posvetiti osnaživanju žena i njihovom ravnopravnom sudjelovanju i uključenosti u sve strukture društva, kao i udvostručiti napore u borbi protiv nasilja prema ženama i djevojkama.

Kazao je također, kako će Hrvatska nastaviti zagovarati pravo na prigovor savjesti u okviru vojske i zdravstva, istaknuo vrijednost obitelji kao prirodne i temeljne jedinice društva te naglasio da će Hrvatska agenda u okviru Vijeća biti zaštita ljudskog života u svim fazama.

Sarnavka naglašava da ova izjava nije u skladu sa zakonima i politika u Hrvatskoj te da je izrečena bez konzultacija sa Saborom i Vladom, te bez javne rasprave. „Hrvatsko članstvo u Vijeću za ljudska prava trebalo bi služiti zagovaranju prava žena i rodne ravnopravnosti, a ne napredak na nacionalnoj razini vraćati 20 godina unatrag“, kazala je.

Komentirajući ovo Stier je novinarima u Ženevi kazao sljedeće:

„Ne sužavamo, već proširujemo svoje aktivnosti na polju zaštite ljudski prava. Što se naše vjerodostojnosti tiče, stojimo iza onoga što smo najavili i zagovarali u predizbornoj kampanji. Položaj HDZ-a po pitanju zaštite života je poznat, kao i pozicija HDZ-a po pitanju definicije braka. Ipak, u potpunosti odbacujem dezinformaciju da će vlada promijeniti zakon o pobačaju.“.

Podsjećamo međutim da u primjedbi na Nacrt zaključaka Vijeća za vanjske poslove o prioritetima EU u UN-ovim tijelima za ljudska stoji kako Hrvatska “primjećuje da pojmu ‘spolno i reproduktivno zdravlje i prava’ nedostaje sporazumna definicija na međunarodnoj razini, među ostalim na razini Europske unije. U tom smislu Hrvatska taj pojam tumači tako da pobačaj njime nije obuhvaćen”.

Primjedba navodi i protivljenje novouspostavljenoj dužnosti UN-ovog veleposlanika za LGBT prava, odnosno neovisnog stručnjaka za zaštitu od nasilja i diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta, čiji je zadatak obilaziti države svijeta i provjeravati kako se bore (i rade li to uopće) protiv diskriminacije LGBT osoba.

Hrvatska je također istaknula da će „posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, utemeljene na braku koji je definiran kao zajednica žene i muškarca, prirodna i temeljna jedinica društva”, što je nešto manje eksplicitno Stier ponovio i u svom obraćanju Vijeću za ljudska prava. 

Ovoga tjedna Ustavni bi sud trebao odlučiti o (ne)ustavnosti prava na pobačaj, a Jutarnji list neslužbeno doznaje da se pobačaj neće zabraniti.

“Bude li odluka suprotna od najava koje stižu iz Ustavnog suda, najteže će biti Vladi jer će u tom slučaju morati odmah prionuti pisanju novog zakona o pobačaju. Pritom će se naći između vlastitih političkih vrijednosti na koje je u ponedjeljak podsjetio ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier (život počinje začećem) i obećanja da neće zabraniti pobačaj.”, ističe se. [Ž.V.]


Povezano