Objavljeno

UNICEF: 1 od 10 djevojaka seksualno zlostavljana

Nedavno šokantno otkriće o zlostavljanju 1,400 djece u britanskom gradu Rotherhamu, prenerazilo je javnost, međutim u svom do sada najopsežnijem izvješću koje je pokrilo 190 zemalja, UNICEF donosi globalnu sliku.

Izvješće pokazuje prisutnost nasilja nad djecom u institucijama, domovima, školama, zajednicama, to jest na mjestima čiji bi primarni cilj trebao biti zaštita djece. Pokazalo se također da stavovi o nasilju variraju u raznim državama, te da i veliki broj ispitanika smatra kako su određeni oblici zlostavljanja opravdani.

Anthony Lake , Unicef-ov izvršni direktor izjavio je da nasilje “razdire tkivo društva, i potkopava stabilnost i napredak”, te naglasio da nije neizbježno i da se može spriječiti.

Međutim, statistika je poražavajuća. Naime, 120 milijuna djevojaka silovano je ili seksualno napastovano do svoje 20 godine, odnosno 1 od 10. U Demokratskoj Republici Kongo 70% djevojaka pretrpjelo je seksualno nasilje, 50% u Ugandi, Tanzaniji i Zimbabveu.

Statistika nadalje pokazuje kako je samo u 2012. godini 95,000 djece i adolescenata ubijeno, odnosno da je 1 od 5 ubijenih dijete. Brojke se povećavaju kada se radi o fizičkom kažnjavanju, koje poprima oblike epidemije jer je milijardu djece u dobi od 2 do 14 podvrgnuto raznim oblicima kažnjavanja, a treba spomenuti i da je svaki treći adolescent pretrpio vršnjačko zlostavljanje.

“Iako se često smatra individualnim problemom, nasilje nad djecom problem je društva, iza kojeg stoje ekonomske i društvene nejednakosti, te loš nivo obrazovanja. Određeno je društvenim normama koje odobravaju nasilje kako prihvatljiv oblik rješavanja konflikata, kao i dominaciju odraslih nad djecom, te potiču diskriminaciju”, zaključuje se u izvješću.

Nažalost iako je izvješće vrlo iscrpno, brojke se moraju čitati sa zadrškom, jer mnogo osoba koje su pretrpjele bilo kakvo nasilje, to nisu nikada prijavile. [I.Š.] TheGuardian/TheIndependant


Povezano