Objavljeno

Fotografski projekt propituje jesu li u Indiji krave zaštićenije od žena

Indijski umjetnik Sujatro Ghosh za sebe otvoreno govori da je feminist, a ove je godine odlučio pokrenuti fotografski projekt koji preispituje dvostruke standarde s kojima se žene susreću u indijskom društvu.

U Indiji je seksualno nasilje nad ženama postalo vrlo istaknut problem. U proteklih nekoliko godina tamo se dogodio niz brutalnih slučajeva silovanja, uključujući i grupno silovanje i ubojstvo studentice medicine koje je 2012. uzburkalo indijsku javnost.

Kako navodi policija iz Delhija, u 2015. godini samo je 29 posto slučajeva silovanja završilo optužujućom presudom, a samo je 12 posto muškaraca optuženih za silovanje djeteta završilo u zatvoru.

Seksualno nasilje svakako nije problem s kojim se suočava samo Indija, međutim ono što Ghosh i mnoge aktivistkinje smatraju problemom, jest ironična činjenica da u Indiji možete biti ubijeni ukoliko naudite kravi.

„Uznemiruje me činjenica da se u mojoj zemlji krave smatraju važnijima od žena, da je ženama koje su doživjele seksualno nasilje potrebno više vremena da dočekaju pravdu, no što je to slučaj s kravama, koje mnogi Hindusi smatraju svetim životinjama,“ izjavio je Ghosh za BCC.

U Indiji postoji nekoliko pokrajina unutar kojih je zabranjeno ubijanje krava, koje mnogi Hindusi smatraju svetim životinjama. Primjerice, u Gujaratu bi vas ubojstvo krave moglo stajati doživotnog zatvora. Tamo je nedavno predstavljen i Zakon o zaštiti krava, koji osigurava smrtnu kaznu osobi koja naudi kravi.

U protekle dvije godine zbog ozljeđivanja krava u Indiji je ubijeno desetak osoba. Ghosha i mnogi i aktivisti/kinje smatraju da je sramotno što se indijsko društvo više zgraža nad ozljeđivanjem krava, no što je to slučaj s djevojkama i ženama.

Kako bi povećao vidljivost ovog problema, Ghosha je odlučio fotografirati žene koje nose kravlje maske. Fotografije je uz citate sudionica projekta objavio na svom Instagram profilu.

„Ako nosim kravlju masku, barem su mi umanjene šanse da će mi netko nauditi na ulici. Nitko ne želi uznemiravati nekoga tko izgleda, odnosno predstavlja božanstvo,“ kazala je Nicole, jedna od žena uključenih u projekt.

„U zemlji koja ima zapanjujuć broj silovanja, zlostavljanja i drugih oblika zločina počinjenih nad ženama, više je nego bolesno da je pitanje zaštite krava i vjere važnije. Koja je korist od zaštite krava i vjerskih osjećaja ako polovica stanovništva zemlje živi u stalnoj prijetnji?“ navela je Suchismita, još jedna sudionica projekta. „U posljednje dvije godine shvatila sam da je uvođenje humora u ovu problematiku jedini način da se odupremo idiotima.“ 

Preostale fotografije možete pogledati na Instagram profilu Sujatra GoshaHuffingtonpost


Povezano