Objavljeno

Novi milenijski ciljevi trebali bi uključivati rodnu jednakost i izgradnju mira

Namjera UN-ovih milenijskih razvojnih ciljeva bila je, između ostalog, promovirati rodnu ravnopravnost i emancipaciju žena, te eliminirati rodnu nejednakost na svim razinama obrazovanja najkasnije do 2015. godine. S 2015. iza ugla, raspravlja se s čime zamijeniti ove ciljeve i poziva odgovorne da rodnu ravnopravnost ostave u fokusu.

Unatoč tome što je djelomičan napredak na polju rodne ravnopravnosti ostvaren, zbog nepotpunih podataka i dalje je nejasno u kojoj je mjeri djevojkama i ženama uistinu bolje. Jasno je, međutim, da su zemlje pogođene konfliktom i nasiljem najdalje od postizanja ovih ciljeva.

Rod i mir blisko su vezani: mir je ključan za zagovaranje rodne jednakosti, a rodna nejednakost potkopava mir i može uzrokovati konflikt i nasilje. Ovo je jedna od ključnih poruka izvješća o rodu, nasilju i miru, koje su objavili Conciliation Resources i Saferworld.

Konflikt i nasilje su ključni faktori koji onemogućuju napredak milenijskih razvojnih ciljeva, jer uništavaju infrastrukturu, ometaju tržišnu i socijalnu povezanost i onemogućuju upotrebu ključnih resursa za potrebe razvoja.

Također, primjećuje glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, u zemljama koje prolaze kroz neki konflikt, ograničen je pristup zdravstvenom sustavu i socijalnoj službi, kao i ekonomske prilike i političko sudjelovanje.

Na koji način rodna nejednakost utječe na konflikt, teže je odrediti, ali postoje dokazi da ga rodne norme koje podupiru nejednakost mogu prouzrokovati, osobito tamo gdje je kulturno poimanje roda povezano s dominacijom i kontrolom.

Sudjelovanje mladih muškaraca u nasilnim sukobima zbog stoke u Južnom Sudanu, koji perpetuiraju sukob u zajednici, smatra se ritualom prijelaza. Sustav vrednovanja mladenke, prema kojem se stoka razmjenjuje za djevojke i žene, čini ove cikluse otmice stoke i osvete još gorima. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pažnju stoga skreće na rodne norme u Južnom Sudanu, koje su ključni povod konfliktu.

Oni koju smatraju da novi milenijski ciljevi trebaju zadržati rodni fokus trebali bi se stoga usmjeriti i na važnost mira, te stabilizaciju i sprečavanju konflikta, a oni pak, usmjereni na izgradnju mira trebaju osvijestiti da mu rodna jednakost i ženska prava mogu itekako pridonijeti.

Predstavnici država članica UN-a, sastat će se sljedeći tjedan u New Yorku radi godišnje revizije statusa žena, a pregovori imaju mogućnost pokazati posvećenost međunarodne zajednice pitanju rodne ravnopravnosti i nakon 2015. godine, pri čemu je ključno prepoznati i važnost dokidanja sukoba i nasilja. [Ž.V.] The Guardian…


Povezano