Objavljeno

Unatoč obećanim reformama ženska prava i dalje ugrožena u Egiptu

Prema istraživanju Ujedinjenih naroda gotovo su sve Egipćanke (99%) iskusile seksualno zlostavljanje, a UNICEF-ova izvješća pokazuju kako je više od 90% žena u Egiptu podvrgnuto genitalnom sakaćenju.

Najnovija izvješća Amnesty Internationala pokazuju kako se malo toga promijenilo od 2013. godine, unatoč opetovanim vladinim izjašnjavanjima o važnosti zaštite žena. Amnesty je pronašao dokaze kako pravni sustav nije efektivno reagirao na brojna silovanja i napade tijekom prosvjeda na Tahir Square-u te kako vlasti nisu učinile sve što im stoji na raspolaganju kako bi pronašli odgovorne.

Human Rights Watch je 2013. godine proglasio seksualno nasilje epidemijom u Egiptu, nakon što je 91 žena napudnuta ili silovana tijekom četverodnevnog prosvjeda protiv tadašnjeg predsjednika na spomenutom trgu u Kairu. Uznemirujuća snimka napada na ženu od strane skupine muškaraca tijekom inauguracijskog slavlja za novog egipatskog predsjednika Abdel fattah el-Sisija izišla je u javnost, unatoč njegovim kampanjskim obećanjima kako će “povratiti osjećaj srama” počiniteljima seksualnog nasilja.

Iako je gotovo polovina svih ispitanica egipatskog Ministarstva zdravstva bila žrtvom obiteljskog nasilja, pravni sustav i dalje ne kriminalizira bračno silovanje i ovaj tip nasilja, a kako bi se razvela od svog zlostavljača, žena se mora odreći svih financijskih prava ili pak prolaziti kroz dugu i skupu sudsku borbu. Suprotno, muškarci u Egiptu mogu doći do razvoda mnogo jednostavnije.

Osim nasilja na ulicama i u obitelji, žene su također potencijalne žrtve nasilja državnih institucija. Dokumentirani su brojni slučajevi lošeg tretmana zatvorenica u državnom pritvoru nakon uhićenja. Nekoliko žena i djevojaka navodi kako je bilo mučeno i podvrgnuto seksualnom nasilju, a u zatvorima počinitelji ovakvih zlodjela ostaju izvan ruke zakone.

El-Sisi je instruirao svog Ministra unutarnjih poslova o borbi protiv seksualnog nasilja i vlada je izglasala novi zakon o kažnjavanju počinitelja minimalno šestomjesečnim zatvorom ili plaćanjem kazne, no unutar ovog zakona sudac može odlučiti hoće li sudionik grupnog silovanja odslužiti kaznu ili jednostavno platiti određeni iznos. Prema Amnestyju, kazneni sustav i dalje je pristran prema optuženicima, a zakoni sami ne zadovoljavaju internacionalni standard ljudskih prava.

“Nedavne mjere za zaštitu žena bile su velikim dijelom simbolične”, izjavila je zamjenica direktora Amnesty Internationala za Srednji istok i sjevernu Afriku, Hassiba Hadj Sahraoui. “Vlasti moraju dokazati kako se radi više od kozmetičkih promjena čineći neprekidni napor u implementaciji promjena i osporavanju duboko ukorijenjenih stavova koji prevladavaju u egipatskom društvu.” [P.B.] Time/Amnesty


Povezano