Objavljeno

Indija, Afganistan i Sirija najopasnije su zemlje za žene

Zbog visokog rizika od seksualnog nasilja i prisilnog rada Indija glasi kao najopasnija država svijeta za žene, navodi najnovija anketa globalnih stručnjaka/inja. Prema istraživanju koje je među stručnjakinjama/cima za ženska prava provela Thompson Reuters fondacija, na drugom i trećem mjestu nalaze se Afganistan i Sirija, dok se Somalija i Saudijska Arabija nalaze na četvrtom i petom mjestu.

Jedina zapadna nacija koja se našla među prvih deset zemalja na ovom popisu je SAD, koja je na pitanju o tome gdje su žene najviše izložene seksualnom nasilju i uznemiravanju zauzela visoko treće mjesto.

Riječ je o ponovljenom istraživanju iz 2011. godine, kada su ispitani/ce kao najopasnije zemlje za žene istaknule/e Afganistan, Demokratsku Republiku Kongo, Pakistan, Indiju i Somaliju.

Stručnjaci/kinje trvde kako je Indijski pomak na prvo mjesto na ovoj ljestvici odraz nedovoljnog angažmana oko suočavanja s opasnostima s kojima se žene susreću u toj zemlji.

„Indija je pokazala da potpuno zanemaruje i ne poštuje žene… Silovanje, silovanje u braku, seksualno zlostavljanje i uznemirivanje te žensko čedomorstvo nimalo se nisu smanjili“, kazao je Manjunath Gangadhara, dužnosnik državne vlade Karnataka. „Zemlja s najvećom stopom ekonomskog rasta i razvoja tehnologije, na udaru je kritika zbog nasilja nad ženama.“

Vladine statistike pokazuju kako je broj prijavljenih zločina počinjenih nad ženama između 2007. i 2017. godine porastao za 83 posto. U tom je periodu u Indiji svakih sat vremena prijavljeno četiri slučajeva silovanja.

Istraživanje je tražilo ispitanike/ce da izaberu pet od 193 zemalja članica UN-a za koje smatraju da su najopasnije za žene te da izaberu zemlje koje su najgore po pitanju zdravstvenih, gospodarskih, kulturnih ili tradicionalnih praksi, seksualnog nasilja i uznemiravanja, neseksualnog nasilja i trgovine ljudima. Ispitanici/e su također rangirali Indiju kao najopasniju zemlju za žene po pitanju trgovine ljudima, uključujući seksualno i obiteljsko ropstvo, te uobičajene postupke poput prisilnog braka, kamenovanja i ženskog čedomorstva.

Afganistan je najgori u četiri od sedam pitanja, poglavito u onima koja se tiču zdravstva, nasilja i sukoba.

Sirija je zbog sedmogodišnjeg rata završila na trećem mjestu ove ljestvice, a ispitanice/ci su kao najproblematičnije točke naveli pristup zdravstvenim uslugama te seksualno i neseksualno nasilje.

„Za djevojke i žene postoji mnogo opasnosti,“ kazala je Maria Al Abdeh, direktorica udruge Women Now For Development koja podržava ženske centre u Siriji. „Postoji seksualno nasilje od strane vladinih snaga. Obiteljsko nasilje i prisilni dječji brakovi su u porastu, a sve je veći broj žena koje umiru tijekom porođaja. To je tragedija kojoj kraja nema na vidiku.“

Analitičari/ke su kazali kako je, usprkos visokom petom mjestu, Saudijska Arabija ipak napravila određeni pomak po pitanju ženskih prava. No, nedavna uhićenja aktivistkinja povodom ukidanja zabrane vožnje automobila za žene pokazala su kako su i ondje prijeko potrebni dodatni napori za ostvarivanje ženskih prava.

„Jedan od najlošijih zakona koji ženama priječe put ka ravnopravnosti je zakon o starateljstvu, prema kojemu je svaka žena podređena muškom skrbniku. Ona ne može dobiti putovnicu, putovati, a ponekad niti raditi,“ kazala je Ahlam Akram, osnivačica udruge Britanskih Arapa koji podržavaju ženska ljudska prava. „Potrebno je potpuno uništiti ovaj sustav. Mislim da dolazi do promjene, ali potrebno je još vremena.“

Stručnjaci/kinje trvde kako su se zbog nedavnih kampanja protiv seksualnog nasilja SAD na ovom popisu našle među prvih deset država.

Među ispitanicima su se nalazili/e stručnjaci/kinje za pružanje pomoći ženama, akademici/kinje, zdravstveno osoblje, nevladine organizacije, kreatori/ce politika te društveni komentatori/ce. [E.H.] The Guardian….

Povezano