Objavljeno

Egipat kriminalizirao seksualno zlostavljanje

Egipatski predsjednik u odlasku, Adly Mansour, donio je odredbu kojom se kriminalizira seksualno zlostavljanje, koje tako postaje zločinom kažnjivim s minimalno šest mjeseci zatvora ili novčanom kaznom u iznosu od 3,000 egipatskih funti.

Seksualno zlostavljanje do sada je u Egiptu procesuirano u rijetkim slučajevima, ali samo u nejasno definiranim tužbama za fizički napad, a čak i tad, optuženici su uglavnom proglašeni nevinima. Iako istraživanje UN-a iz 2013. godine pokazuje da je 99,3% Egipćanki doživjelo neki oblik seksualnog maltretiranja, upravo se njih najčešće krivi za iskustvo kroz koje su prošle, dok se na same zlostavljače ne obraća pozornost.

„Najveći je problem i dalje kulturološki: društvo to ne smatra zločinom. Također, policija često suosjeća sa zlostavljačima ili su oni sami zlostavljači. Čak i kada netko uspije otići u postaju i prijaviti zlostavljanje, dočekuje ju otpor policije, koja će ju pokušati odgovoriti od ispunjavanja prijave“, kaže Eba’a El-Tamimi, glasnogovornica organizacije HarassMap, koja se bori protiv seksualnog zlostavljanja u Egiptu.

Jedan od policajaca izjavio je da policija zakon shvaća ozbiljno, međutim upozorio je da problem ne postoji samo unutar policije, već u društvu uopće. „Naše tradicije sprečavaju ljude da prijave zlostavljanje. Djevojke su previše uplašene, previše ih je sram“. Međutim, drugi je priznao da iako je policija dio problema, on osobno i dalje dijelom krivi žene zbog onoga što im se događa. „Krivnja je podijeljena između muškarca i žene, dio krivnje leži na ženama zbog načina na koji se odijevaju.“

Aktivisti/kinje su pozdravili/e novi zakon, međutim istovremeno upozorili/e da ostaje vidjeti kako će ga policija primjenjivati. Također, upozoravaju da trenutni zakon ostavlja mnogo nedefiniranih sivih područja, zbog čega se nadaju da će Vlada s vremenom donijeti konkretniji zakon koji će metodološki naglašavati sve oblike zločina seksualne prirode, kao i smjernice za pravno procesuiranje. [Ž.V.] TheGuardian


Povezano