Objavljeno

UN objavio izvještaj o cyber nasilju nad ženama i djevojkama

UN-ova komisija za broadband objavila je prošlog tjedna opširno izvješće o cyber nasilju nad ženama i djevojkama u kojem stoji da je 73% djevojaka i žena bilo izloženo nekom obliku nasilja na internetu; javnom sramoćenju, vrijeđanju i prijetnjama fizičkim nasiljem, tzv. ‘revenge pornu’ i ‘doxingu’, tj. objavljivanju privatne adrese i broja telefona žrtve.

Žene u dobi od 18 do 24 godine su osobito podložne cyber uhođenju i seksualnom zlostavljanju, uz prijetnje fizičkim nasiljem.

Unatoč rastućem broju slučajeva online nasilja, oni se procesuiraju u tek 26% policijskih agencija u 86 ispitanih zemalja u kojima postoji zakonska regulativa kojom se problem online nasilja adresira.

Jedna od pet žena koje su doživjele cyber nasilje žive u zemljama u kojima se takvi postupci iznimno rijetko kažnjavaju. U mnogim zemljama žene se boje uopće prijaviti online nasilje zbog straha od društvenih posljedica za sebe i svoju obitelj.

Brzo širenje Interneta znači da uspostavljanje učinkovite pravne i društvene kontrole online antisocijalnog i kriminalnog ponašanja i dalje nastavlja biti ogroman izazov. U izvješću je istaknuto da ovaj problem nadilazi državne granice i poprima globalne značajke, pa je potrebna i globalna zajednička akcija.

„Internet je snažno sredstvo osobnog osnaživanja i moramo se pobrinuti da što više žena i djevojaka profitira od njegovih brojnih mogućnosti,“ rekao je Houlin Zhao, supredsjedatelj Komisije za broadband na predstavljanju izvješća 24. rujna.

“Ako se problem online nasilja ne uspije suzbiti, može ozbiljno reducirati broj žena i djevojaka koje se koriste internetom u narednim godinama.” 

U izvješću UN predlaže i konkretne korake koji bi trebali biti poduzeti kako bi se ovaj problem riješio. Prvi je senzibilizacija javnosti, podizanje svijesti o ozbiljnosti ovog problema kroz razne radionice, treninge i kampanje.

Drugi korak obuhvaća mjere zaštite, odnosno implementaciju nadzora nad internetskom infrastrukturom kroz tehnološka rješenja i informiranje korisnika. Treći korak obuhvaća sankcije, odnosno razvijanje zakona i mehanizama upravljanja koji bi odvratili počinitelje od počinjenja takvih djela.

Online nasilje podriva izvorno pozitivno obećanje internetskih sloboda i previše puta pretvorilo ga je u zastrašujući prostor koji omogućuje anonimnu okrutnost i olakšava štetne aktivnosti prema ženama i djevojkama,“ rekla je Phumzile Mlambo-Ngcuka iz organizacije UN Woman.

„Želimo povratiti i proširiti mogućnosti koje nudi. To znači prepoznavanje razmjera i dubine štete koja je učinjena te poduzimanje jakih, koordiniranih koraka kako bi ga zaustavili. Zlostavljanje na internetu je i dalje zlostavljanje sa vrlo stvarnim posljedicama.“ [V.U.]The Mary Sue


Povezano