Objavljeno

Brošura #REAGIRAJ – Elektroničko seksualno nasilje nad i među djecom i mladima

Ženska soba – Centar za seksualna prava izdala je brošuru #REAGIRAJ Elektroničko seksualno nasilje nad i među djecom i mladima koja je namijenjena djeci, mladima i roditeljima, ali i svim drugim zainteresiranim osobama koje se žele informirati i educirati o problemu elektroničkog nasilja.

Virtualno zlostavljanje putem Interneta (eng. cyberbullying), mobitela ili drugih uređaja za postavljanje sadržaja sustavan je oblik elektroničkog nasilja s kojim se svakodnevno susreće sve veći broj djece i mladih. Različiti oblici seksualnog nasilja također se pojavljuju virtualnim putem, što otežava njegovo prepoznavanje, suzbijanje i u konačnici identificiranje nasilnika/ca.

Prema podacima Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog telefona, provedenih 2004., 2008. i 2013. (Hrabri telefon, 2014), 90% djece koristi Internet, a 93% djece ima Facebook profil, pri čemu je svako drugo dijete bez nadzora prilikom korištenja. Navedena istraživanja pokazuju da je skoro svako treće dijete bilo izloženo porukama sa seksualnim sadržajem, pri čemu trećina nikome nije povjerila svoje iskustvo.

Virtualni svijet nasilnicima omogućava anonimnost, osjećaj sigurnosti i moći, nasilje se brzo širi, a žrtvu se izlaže širokoj publici u kratkom vremenu. Uključivanjem u virtualni svijet djeca i mladi žrtve nasilja uvijek iznova doživljavaju nasilje te se osjećaju bespomoćno jer ne mogu u potpunosti utjecati na nasilni sadržaj.

Kako u Republici Hrvatskoj generalno nedostaje sustavan rad na problematici seksualnog nasilja, on je zanemaren i u virtualnom svijetu. Još uvijek se više pažnje pridaje elektroničkom vršnjačkom nasilju, a ne samom elektroničkom seksualnom nasilju.

Kako bi se odgovorilo na ovaj nedostatak brošura #REAGIRAJ sadrži tekstove koji definiraju relevantne pojmove, objašnjavaju elektroničko i elektroničko seksualno nasilje, pružaju osnovne savjete za djecu, mlade i roditelje. Brošura ujedno pruža i pregled nadležnih državnih institucija i organizacija civilnog društva koje pružaju pomoć i zaštitu djeci i mladima.

Brošuru možete preuzeti ovdje.

Povezano