Objavljeno

WOMEN ROCK IT! – Prvi regionalni trening o nasilju nad ženama na internetu

Prvi regionalni trening o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (IKT) i nasilju nad ženama, Women Rock IT!, održan je sredinom mjeseca u Sarajevu. Trening je održan u organizaciji OWPSEE (OneWorld platform for Southeast Europe) i portala Ženskaposla.ba, a okupio je 26 sudionica iz Bosne i Hrcegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.

U pet dana treninga polaznice su se, uz vodstvo trenera Dirka Slatera (Fabriders) i Gilloa Cutrupija (Tactical Tech Collective) te trenerice Valentine Pellizzer (OWPSEE), upoznale s ključnim mehanizmima sigurnosti i zaštite privatnosti na internetu. Naglasak je, uz analizu trenutnog stanja u regiji, stavljen i na prevenciju cyber nasilja te povećanje osobne sigurnosti i sigurnosti osoba iz vlastitog radnog ili privatnog okruženja.

Cyber nasilje nad ženama jedan je od najrasprostranjenijih oblika nasilja, no ujedno je, kao što se pokazalo, u zemljama regije potpuno zanemaren (uz iznimku Crne Gore), kako u segmentu kažnjavanja počinitelja/ica tako i u pogledu edukacije i prevencije istog, a osnovni su problem slabe zakonske regulative.

Naime, žrtve internetskog nasilja primorane su podizati privatne tužbe, kako bi se kaznilo počinitelje. To je posebno problematično s obzirom da privatne parnice iziskuju znatna financijska sredstva te žrtve često nisu voljne upuštati se u dugotrajne i mučne sudske procese, čak i kada su im dostupne usluge besplatne pravne pomoći (poput Pravne klinike u Zagrebu), kao i drugih organizacija koje nude savjetovanje i pomoć pri rješavanju ovakvih slučajeva. Nadalje, institucije kojima se nasilje prijavljuje često su sklone takav oblik nasilja shvaćati ‘manje važnim’ te se žrtve često suočavaju s minorizacijom problema, a nerijetko i s prebacivanjem odgovornosti s počinitelja na žrtvu.

Osvještavanje problematike i rasprostranjenosti cyber nasilja ključ je za rješavanje ovog problema. Također, potrebno je vršiti pritisak na institucije kako bi se počele mijenjati zakonske regulative, u smjeru donošenja konkretnih odredbi vezanih uz nasilje na internetu te kako bi se osigurali funkcionalni mehanizmi zaštite žrtava za što su nam potrebni primjeri dobre prakse koji se mogu implementirati u sustav.

Jedan od takvih primjera je CIRT program (Computer Incident Response Team), koji je nedavno uveden u Crnoj Gori s ciljem “(1) koordinacije i pomoći državnim organima u implementaciji proaktivnih servisa kako bi se smanjio rizik od računarskih incidenata, kao i odgovora na takve incidente u slučaju da se dogode; (2) podizanja svijesti kako bi educirali korisnike o cyber prijetnjama i cyber kriminalu i (3) pripreme sigurnosnih upozorenja i savjeta korisnicima.”

Nadalje, jedan od najvažnijih koraka u rješavanju ovog problema je prevencija nasilja na internetu, odnosno sustavna edukacija o tome kako prepoznati prijetnju, kako se efikasno zaštiti i što učiniti ukoliko dođe do nasilja.

Na treningu su se polaznice imale priliku upoznati s alatima osobne zaštite (među kojima se najviše govorilo o kreiranju jakih lozinki, koje su okarakterizirane kao prva linija obrane protiv krađe identiteta i zaštite osobnih podataka i privatnosti), alatima za sigurnu komunikaciju (alternativnim softwareima), načinima enkripcije dokumenata i e-mailova te se općenito mnogo govorilo o opasnostima koje internet kao takav nosi i o tome kako ih prepoznati i spriječiti. Polaznice su se složile da su se ova znanja pokazala iznimno korisnima za njih osobno, kao i za primjenu u radu unutar organizacija iz kojih dolaze te u aktivističkom djelovanju, no i za prenošenje istog kroz različite radionice i programe.

Prvi regionalni trening o nasilju nad ženama Women Rock IT! pokazao je svu kompleksnost i dubinu problema nasilja na internetu, no pet dana treninga bilo je dovoljno samo da se zagrebe po površini. Zaključak je da su nam ovakvi treninzi, konferencije i seminari neophodni za daljnje djelovanje, kao i za osmišljavanje i organiziranje konkretnih akcija s kojima smo već odavno trebale započeti. Cyber nasilje ima duboke i dalekosežne posljedice na živote žena, a ponekad i tragične, te je nužno da se ono ravnopravno uključi u sve programe borbe protiv nasilja nad ženama. Također, razmjena znanja i iskustava te upoznavanje s primjerima dobre prakse (poput CIRT-a) ključni su za snažno i aktivno djelovanje u ovom području. Iz tog razloga nikako ne bi bilo dobro da Women Rock IT! ostane prvi i posljednji ili jedini trening ovog tipa.

 

Piše: Doris Kramarić


Povezano