Objavljeno

Umjesto borbe s bikovima, Madrid financira kampanje protiv nasilja nad ženama

Konzervativne regionalne vlasti oblasti Madrid u Španjolskoj uložit će više od 400,000 eura za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja nakon što su opozicijske stranke zatražile da se velikodušne subvencije za borbe s bikovima srežu.

Regija je prvenstveno izdvojila gotovo 1,4 milijuna eura za borbe s bikovima u sljedećoj godini, a predsjednica regionalne vlade Cristina Cifuentes u listopadu je izjavila da neće popustiti zbog ‘nekolicine onih koji žele da ukinemo fiestu‘, budući da su borbe s bikovima popularne među pristalicama njezine stranke u Španjolskoj.

Ipak opozicijske stranke su se prošlih tjedana udružile kako bi prisilile Cifuentes da se dio tih sredstava izdvoji za obučavanje pravnog osoblja u borbi protiv obiteljskog nasilja. U tome su bile uspješne, osiguravši 414,000 eura regionalnog budžeta.

Političarka Podemosa Maria Espinosa pozdravila je ovu odluku koja će pokušati ublažiti nedostatak financiranja kampanja protiv obiteljskog nasilja u sljedećoj godini.

Ovaj uspjeh dokaz je da borbe s bikovima gube na popularnosti u Španjolskoj što potvrđuju i podaci iz tamošnjeg Ministarstva kulture. Broj takvih događanja opao je s 953 održanih prošle godine na 398 ove godine.

Nedavna anketa pokazala je da manje od četvrtine stanovništva pokazuje zanimanje za ovakva događanja. Nadalje, ista anketa je otkrila da oko 60% mladih u dobi od 18 do 24 godine podržava zabranu borbi s bikovima.

Također, gradonačelnica Madrida i liderica lijeve koalicije Manuela Carmena, u rujnu je odbacila godišnju subvenciju od 60,000 eura namijenjenih školama za borbe s bikovima jer se to protivi pravima životinja, a stanovnici grada u pokrajini Valencia glasovali su za izbacivanje događanja s bikovima iz svoje godišnje fieste. [J.A.] TheLocal


Povezano