Objavljeno

Povodom Dana žena u Španjolskoj štrajkalo više od 5 milijuna žena

Više od 5 milijuna žena, uključujući političarke, štrajkalo je u Španjolskoj povodom Međunarodnog dana žena kako bi upozorile na seksizam i rodni jaz u plaćama. Štrajk je podržalo 10 sindikata, a stotine tisuća žena marširalo je ulicama, uzvikujući “Ako mi stanemo, i svijet će stati!”

Žene su marširale na više od 200 lokacija diljem zemlje, zahtijevajući “društvo slobodno od seksističkog ugnjetavanja, izrabljivanja i nasilja”. Prema upitniku objavljenom u španjolskim novinama El Pais, 82% ispitanika podržava štrajk, dok 72% smatra da je seksističko ponašanje sveprisutno u Španjolskoj. 

Žene u štrajku odbile su raditi 24 sata, uključujući kućanske poslove, a sličan prosvjed održan je prošle godine u SAD-u pod nazivom Dan bez žena, koji je pak bio inspiriran prosvjedom poljskih žena protiv potpune zabrane pobačaja pod nazivom Crni ponedjeljak.

Gradonačelnice Madrida i Barcelone – Manuela Carmena i Ada Colau – priključile su se štrajku unatoč tome što je vladajuća stranka, Partido Popular, osudila pokret kao uvredljiv prema “stvarnim ženama sa svakodnevnim problemima”. Isabel García Teresina, ministrica poljoprivrede, i Cristina Cifuentes, predsjednica Madridske gradske skupštine, sudjelovale su u štrajku na način da su taj dan odlučile raditi dulje kako bi pokazale snagu i vrijednost žena na radnom mjestu.

‘Povjerenstvo za 8. mart’, krovna organaizacija koja je organizirala štrajk, u manifestu je objavila da žene više neće “prihvaćati lošije radne uvjete, niti da budu manje plaćene od muškaraca za isti posao” te da će odbaciti “savezništvo između patrijarhata i kapitalizma koje želi da budemo poslušne, submisivne i tihe.”

Prema podacima Eurostata, žene u Španjolsku plaćene su 19% manje od svojih muških kolega u privatnom sektoru i 13% manje u javnom sektoru, a nasilje nad ženama je u porastu.  // Women in the World

https://www.youtube.com/watch?v=qMIp6nJk5As


Povezano